ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση:Σχεδόν... «λευκός καπνός»-Τα βρήκαν στα κόκκινα δάνεια-ασφαλιστικό

15:57 - 21 Απρ 2016 | Οικονομία
Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση:Σχεδόν... «λευκός καπνός»-Τα βρήκαν στα κόκκινα δάνεια-ασφαλιστικό
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Θεσμών και των οικονομικών κλιμακίων της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και στο ασφαλιστικό.

Σχεδόν... λευκός καπνός βγήκε πάνω από το ξενοδοχείο όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια η ελληνική πλευρά παίρνει κατά πάσα πιθανότητα την προστασία πρώτης κατοικίας ενώ ένα θετικό σημάδι θα είναι αν οριστεί Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ωστόσο παραμένει η διαφορά στο αφορολόγητο το οποίο αναμένεται να λυθεί μετά το Eurogroup της Παρασκευής που θα γίνει στο Άμστερνταμ.

 

Σημειώνεται ότι οι βασικές πτυχές της ελληνικής πρότασης για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι οι ακόλουθες:


- Αύξηση των εισφορών 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016- 31 Μαΐου 2019.


- Η προστασία όσων συντάξεων βρίσκονται ως το επίπεδο των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).


Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμα 70 εκατ. (σ.σ επί συνόλου 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων).


Σύμφωνα με πληροφορίες η τρύπα αυτή θα κλείσει με αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ.


Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί απο την περασμένη Τρίτη, προβλέπει ακόμη, στα βασικά του σημεία τα εξής:


* Εισφορά 20% του εισοδήματος όχι μόνο των μισθωτών αλλά και υπέρ του κλάδου σύνταξης η οποία θα ισχύσει από 1/1/2017.


* Νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούν από το 0,77% (με 15 χρόνια ασφάλισης και καταλήγουν στο 2% (με πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης) τα οποία θα ισχύσουν για όσους βγουν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του ασφαλιστικού νόμου και αναδρομικά για τις συντάξεις που ήδη καταβάλονται από 1/1/2019.


*Εθνική σύνταξη 345 ευρώ - 384 ευρώ (με 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης).


* Ενοποίηση, από 1/1/2017 όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) σε έναν ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και τη συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης με τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ).


* Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από φέτος μέχρι το 2019.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό μπορεί να κατατεθεί είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οοία κλήθηκε να γνωμοδοτήσει, όπως κάθε φορά που κατατίθενται νομοσχέδια δημοσιονομικού ενδιαφέροντος στη Βουλή, έβαλε "μπλόκο" αντισυνταγματικότητας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, η άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική για τη διοίκηση.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:00 - 21 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.