ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεπιθύμητη τροπή Eurogroup: Πάρτε πρόσθετα μέτρα - Όχι σε ελάφρυνση χρέους

13:47 - 22 Απρ 2016 | Οικονομία
Ανεπιθύμητη τροπή Eurogroup: Πάρτε πρόσθετα μέτρα - Όχι σε ελάφρυνση χρέους
Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε η κυβέρνηση καθώς αναγκάστηκε να αποδεχτεί όλα όσα επιχειρούσε να αποφύγει. Συμφώνησε στην υιοθέτηση νέου πακέτου προληπτικών μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση, που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα ενεργοποιηθεί το πακέτο πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ θα συμφωνηθούν σε δεύτερο χρόνο. Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για παραγωγική συνεργασία δεν παρέλειψε να τονίσει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την πλήρη ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε θεωρητικό και επικοινωνιακό επίπεδο πάντως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η ελληνική πλευρά θα πράξει τα δέοντα (σ.σ. θα παρουσιάσει το πλήρες πακέτο των πρόσθετων μέτρων) ώστε να οδηγηθούν σε έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη (28/4). 

 

Συγκεκριμένα:

Ντάισελμπλουμ: «Αν υπάρχει το έκτακτο πακέτο, μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη»

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως «αν υπάρχει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποίησης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος.».

Η Ελλάδα απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά. Εξετάσαμε πως θα προχωρήσουμε. Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό.» υποστήριξε ο ισχυρός άνδρας.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει, προληπτικά, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα φως στο τούνελ της ελάφρυνσης του χρέους φαίνεται να υπήρξε από τη σημερινή συνεδρίαση. «Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποίησης μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος.» τόνισε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ.  Ωστόσο υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν εντολή να δουλέψουμε και να κάνουμε την ανάλυση για το χρέος και να εξετάσουμε τις πιθανές εναλλακτικές. Αυτό δεν θα περιλαμβάνει ονομαστικό κούρεμα και οι σχετικές προβλέψεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού», προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχει αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους.

Κερέ: Πρόοδος στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων

Την ίδια ώρα ο Κερέ υποστήριξε πως υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και χαιρέτησε την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία.

Χαιρέτησε την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.

Λαγκάρντ: Τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα

Χαρούμενη δήλωσε η Λαγκάρντ καθώς το θέμα των έκτακτων μέτρων στηρίχθηκε και από τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν. Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες», τόνισε.

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με το Ταμείο η λύση πρέπει να έχει δυο σκέλη (μεταρρυθμίσεις-χρέος).

Όπως είπε τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα.

Ρέγκλινκ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε-Τα έκτακτα μέτρα είναι μία ασφάλεια

Με καλά λόγια για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Έγινε καλή πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία Θεσμών-κυβέρνησης. Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

«Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει “κούρεμα”.» τόνισε.

Μάλιστα  υποστήριξε ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές ενώ στο ενδιάμεσο η χώρα πλήρωσε για το χρέος.

Μοσκοβισί: Ισορροπημένη συμφωνία

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) το λόγο έλαβε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Μου φαίνεται ότι φτάνουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των προληπτικών μέτρων ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι στόχος είναι να παρασχεθούν δικλίδες ασφαλείας σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς και τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα είναι κοινωνικά δίκαιες και δημοσιονομικά βιώσιμες» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Ντομπρόβσκις: Να πάρει μέτρα η Ελλάδα για να κερδίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η πρώτη δήλωση μετά το τέλος του Eurogroup ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως είπε διαπιστώθηκε καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως συζητήθηκαν τα πιθανά μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να «κερδίσει» τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

valdis dombrovskis

Δείτε τι δήλωσαν πριν το Eurogroup της Παρασκευής οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών

Ντάισελμπλουμ: Ακούω καλά νέα από την Αθήνα-Να μην είμαστε σκληροί με την Ελλάδα

Ψαλιδίζοντας τις όποιες ελπίδες της κυβέρνησης για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup προσήλθε ο επικεφαλής αυτού Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε, ακούω καλά νέα από την Αθήνα», σχολίασε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Θα δούμε που είμαστε αν έχουμε κάνει πρόοδο για το περιεχόμενο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα. Τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος. Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα» τόνισε.

«Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε πριν. Είχαμε μια υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με το πρόγραμμα θα συζητήσουμε μέτρα για το χρέος. Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης. Είμαι ένας ευτυχής άνθρωπος που μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση» συμπλήρωσε ο Ολλανδός.

«Λέτε ότι παίρνει χρόνο αλλά εγώ ξέρω σε άλλες χώρες πόσο καιρό παίρνει μια μεγάλη ασφαλιστική και μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας σε ερώτηση. «Ας μην είμαστε σκληροί με τους Έλληνες. Έχουν κάνει πάρα πολύ δουλειά τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε.

Θέση πήρε και ο επικεφαλής του Eurogroup για την κόντρα μεταξύ Ντράγκι και Σόιμπλε. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να κάνει τη δουλειά του ανεξάρτητα και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουμε σχόλια για τη νομισματική πολιτική. «Η νομισματική πολιτική ασκείται ανεξάρτητα, ξεκαθάρισε».

Σόιμπλε: Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα είναι σε θέση οι υπουργοί οικονομικών να ολοκληρώσουν σήμερα τη συζήτηση για την Ελλάδα.

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.

Λαγκάρντ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις-Δύσπιστη με τα στοιχεία της Eurostat

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ελληνικής πλευράς-δανειστών έκανε λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για μια συμφωνία».

Επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να υπάρξει στο τέλος της ημέρας βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας δίπλα στο Π. Τόμσεν η επικεφαλής του Ταμείου σχολίασε τα στοιχεία της Eurostat.

«Καλωσορίζω τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και είμαι πολύ ευχαριστημένη για αυτά αν είναι ακριβή. Θα αλλάξουν τις προοπτικές αν είναι ακριβή. Έχουμε δει στο παρελθόν στοιχεία να αναθεωρούνται στο πλαίσιο αναθεωρήσεων και θα εξετάσουμε αυτά τα στοιχεία πολύ προσεκτικά.» τόνισε.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τις κεντρικές τράπεζες τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες.

Μοσκοβισί: «Κοντά σε συμφωνία-Η σημερινή συζήτηση αφορά την αξιολόγηση»

Με αισιόδοξο μήνυμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας προσήλθε στο σημερινό Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Θα συζητήσουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας και μπορώ να σας πω ότι έγινε πολύ, πάρα πολύ πρόοδος στην Αθήνα, δήλωσε ο επίτροπος, ενώ υποστήριξε πως κατά τη γνώμη του είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Όπως είπε χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που να είναι οικονομικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι «εντός πεδιάς»», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι στόχοι για το 2018 που προβλέπονται στο Μνημόνιο πρέπει να πιαστούν».

«Τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2015 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο Πιερ Μοσκοβισί και επανέλαβε ότι η συμφωνία που είναι απαραίτητη είναι «κοντά».

Αναφορικά με το χρέος και τις διαφορές με το ΔΝΤ είπε ότι θα γίνει η συζήτηση για το χρέος, αλλά τα πράγματα πρέπει να ακολουθούν τη σειρά τους. Σήμερα η συζήτηση αφορά την αξιολόγηση, είπε.

Στουμπ: Προσπαθούμε για συμφωνία πριν το Πάσχα

Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πράγματα είναι σε πρόοδο, υποστήριξε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικός Στουμπ.

Υπάρχει το θέμα των μέτρων για την επίτευξη του στόχου του 2018 και το πόσο δεσμευμένη είναι η Αθήνα σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό, σημείωσε.

Ελπίζω να προοδεύουν, γιατί δεν θέλω άλλο «ελληνικό καλοκαίρι», είπε.

Συμπλήρωσε πως θέλαμε τη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα και τώρα κάνουμε μια προσπάθεια για συμφωνία πριν το ελληνικό Πάσχα.

Δεν παίρνω θέση αν θα πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση ή όχι ενός πακέτο εκτάκτων μέτρων, υποστήριξε καθώς εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο πολιτικό θέμα. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 22 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.