ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμούνια: Ίσως και τον Μάιο η άρση της επιτήρησης για την Ελλάδα

20:16 - 23 Ιαν 2007 | Οικονομία
Την «πόρτα» εξόδου της Ελλάδας από την διαδικασία της δημοσιονομικής επιτήρησης της Eυρωπαϊκής Ένωσης στην οποία είχε υπεισέλθει λόγω υπερβολικού ελλείμματος (Φεβρουάριο 2005), έδειξε σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διατύπωσης σχετικής πρότασης από την Κομισιόν την προσεχή ’νοιξη.

Ειδικότερα, ο Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι πιθανό να εισηγηθεί η Επιτροπή προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία επιτήρησης (μαζί με τη Γερμανία), λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο χώρες αναμένεται να έχουν εκπληρώσει το στόχο της διατηρησιμότητας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι, με βάση το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,6% το 2006 και 2,4% το 2007.

Σύμφωνα με τον κ.Αλμούνια, σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής το Μαϊο, τότε το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας θα μπορούσε να εισηγηθεί τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης για την Ελλάδα.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος πρόσθεσε ακόμη ότι για την Ελλάδα, πριν υπάρξουν τα οριστικά συμπεράσματα για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007, θα ληφθεί υπ’ όψιν και η αναθεώρηση του ΑΕΠ, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε φάση επαλήθευσης από τη Eurostat. Πέραν του ελλείμματος, η αναθεώρηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, ”θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στη συμμετοχή της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρονικό σημείο εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την διαδικασία της κοινοτικής επιτήρησης ήταν γνωστό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς από πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του αρμοδίου επιτρόπου είχε πληροφορηθεί ότι η εαρινή έκθεση της Κομισιόν, που θα δημοσιευθεί στις 7 Mαΐου θα επιβεβαιώνει την διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας κάτω από το 3% του AEΠ και το 2007.

Έτσι βάσει αυτής της εξέλιξης ο κ. Αλμούνια κατά την παρουσίαση της έκθεσης, θα γνωστοποιούσε και τις προθέσεις του που μεταφράζονται με εισήγηση στην Eπιτροπή για την άρση της δημοσιονομικής επιτήρησης της Eλλάδας.

Πάντως, η τελική έγκριση της εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς επιτήρησης θα δοθεί στο Ecofin του Iουνίου και ενδεχομένως να αποτελέσει για την κυβέρνηση ένα καλό «δώρο» των Βρυξελλών ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν εκλογές από το προσεχή Φθινόπωρο.

«Το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να εξέλθει η Ελλάδα από τη διαδικασία της δημοσιονομικής επιτήρησης», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου στο περιθώριο του 3ου «Greek Export Managers Forum».

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι «όσο νωρίτερα εξέλθει η Ελλάδα από την επιτήρηση, τόσο καλύτερα», αλλά οι όποιες αποφάσεις θα βασιστούν σε εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ας βασιστούμε σε αυτούς που έχουν την ευθύνη, να κάνουν και τις τελικές εισηγήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πλαφόν στο εφάπαξ και αν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν, ο υπουργός απάντησε: «Αυτά αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση θέλει να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.