ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Στο 9,8% η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ το 2007

20:45 - 23 Ιαν 2007 | Οικονομία
Στο 9,8% αναμένεται να ανέλθει για το τρέχον έτος η συμμετοχή των εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από 8,8% που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2006.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, κηρύσσοντας την έναρξη του 3ου διευθυντών εξαγωγών το οποίο διοργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης εξαγωγών, υπενθυμίζοντας έτσι την σχετική πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Οι εξαγωγές αποτελούν βασικό άξονα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος», είπε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας επίσης ότι «κατά το παρελθόν η ανάπτυξη προήρχετο στο μεγαλύτερο βαθμό από τις δημόσιες δαπάνες και τον δανεισμό του Δημοσίου».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ να μειωνόταν για πολλά χρόνια. Έτσι από το 10,6% το 2000 μειώθηκε στο 7,4% το 2004.

Η τάση αυτή έχει πλέον αντιστραφεί, υποστήριξε ο υπουργός και οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνονται. Το 2005, η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ αυξήθηκε στο 8% του ΑΕΠ και το 2006 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 8,8%.

Για το 2007, αναμένεται βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το ποσοστό των εξαγωγών να φθάσει στο 9,8% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά την προώθηση των ελληνικών προϊόντων ο κ. Αλογοσκούφης, επεσήμανε ότι «έχουμε απόλυτη πίστη ότι η Ελλάδα, τα ελληνικά προϊόντα, μπορούν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου», προσθέτοντας ότι για το 2007, ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 48 επιχειρηματικές αποστολές και να δοθεί έμφαση σε νέους κλάδους.

Τέλος ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη στην Κίνα (επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών) προγραμματίζεται ανάλογη επίσκεψη στην Ινδία το Φεβρουάριο και στην Αυστραλία τον Απρίλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.