ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η διαπραγμάτευση μπροστά στην χρεοκοπία

12:08 - 27 Απρ 2016 | Οικονομία
Ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η διαπραγμάτευση μπροστά στην χρεοκοπία
Διαφυγή από το αδιέξοδο με πολιτικό όχημα αναζητεί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Όλα τα δεδομένα ωστόσο, είναι εις βάρος της χώρας, προς την οποία, οι δανειστές, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι δεν εμπιστεύονται το Μαξίμου, δεν είναι διατεθειμένοι, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών να δείξουν καμιά επιείκεια.

Μπροστά στον καταφανή πλέον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα στο νερό χωρίς αναπνευστήρα και ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους βρίσκονται σε οριακά επίπεδα και επαρκούν μόλις μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την διευθέτηση της αξιολόγησης σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, μέσω ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια αμφίβολης αποτελεσματικότητας, να περιοριστούν οι αξιώσεις των θεσμών στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι η θέσπιση προληπτικών νόμων, όπως ζητούν οι δανειστές δεν είναι αποδεκτή από τη συνταγματική τάξη της χώρας, επισείει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, εκτιμώντας ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων από σήμερα για το 2018, θα απορριφθεί βάσιμα από τη Βουλή.

Στις συνθήκες αυτές, όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική σκηνή είναι ανοικτά, από την ηρωική έξοδο Τσίπρα, μέχρι την αντικατάσταση του Ε. Τσακαλώτου (σ.σ: η σχετική φημολογία, ακούγεται ήδη σε δημοσιογραφικά γραφεία και αφορά σε πολύ συγκεκριμένα ονόματα…) ενώ, όπως προβλέπουν δυσοίωνα πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, οι παρενέργειες στην οικονομία, δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν.

Οι εξελίξεις λαμβάνουν πλέον δραματική τροπή, δεδομένου ότι παρά την πρόοδο στις συζητήσεις για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ το οποίο σχεδόν έχει συμφωνηθεί, με την κυβέρνηση να δέχεται μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα σημερινά επίπεδα, το ζήτημα των προληπτικών μέτρων, που ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ αποδεικνύεται ανυπέρβλητο εμπόδιο, οδηγώντας στη ματαίωση του έκτακτου Eurogroup που θα συγκαλείτο υπό ομαλές συνθήκες τη Μεγάλη Πέμπτη. 

Την αναβολή ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, Μίτσελ Ρέϊνς. «Δεν θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη. Χρειάζεται χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος σε επόμενο στάδιο», έγραψε ο κ. Ρέϊνς στο Twitter.

Εκτός απροόπτου οι διαπραγματεύσεις αναμένεται πλέον να συνεχιστούν μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων, επιβεβαιώνοντας το δυσμενέστερο σενάριο το οποίο, κινείται στη γνωστή γραμμή Πολ Τόμσεν, για συμμόρφωση της Ελλάδας υπό την απειλή πιστωτικού γεγονότος και έδειχνε ότι θέλει να αποτρέψει η κυβέρνηση.

Το αμετακίνητο προς το παρόν εμπόδιο πάνω στο τραπέζι, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, είναι τα πρόσθετα μέτρα.

Η ελληνική πλευρά, πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού περικοπής δαπανών ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Ωστόσο, συναντά την ισχυρή διαφωνία των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζονται δύσπιστοι και καχύποπτοι έναντι του Μαξίμου και αξιώνουν τη θεσμοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων και δεσμευτικών μέτρων. 

Το ΔΝΤ, αλλά και οι ισχυρές ευρωπαϊκές μητροπόλεις προωθούν επί της ουσίας ένα επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, πάνω από την κυβέρνηση η οποία μετά από έναν ατέρμονο κύκλο μιας διαπραγμάτευσης, η οποία αποβαίνει στο τέλος επιζήμια για τη χώρα και ελάχιστοι αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους γίνεται, βρίσκεται σε δεινά απολογητική θέση.

Γ. Χ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.