ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup:Μετά το Πάσχα για να αποφευχθεί το άλμα στο κενό

15:19 - 27 Απρ 2016 | Οικονομία
Eurogroup:Μετά το Πάσχα για να αποφευχθεί το άλμα στο κενό
Υπέρβαση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου που απειλεί να βυθίσει την Ελλάδα στα σκοτεινά νερά μιας ανυπολόγιστης προς το παρόν κρίσης, αναζητούν Αθήνα και Βρυξέλλες με επίφοβο αντίπαλο τον χρόνο.

Πιθανότερη λύση, είναι να συγκληθεί ένα ακόμα Eurogroup τις ημέρες που ακολουθούν το Πάσχα, σε μια συμβιβαστική προσπάθεια να γεφυρωθεί η μεγάλη απόσταση που χωρίζει στο ζήτημα της προληπτικής θεσμοθέτησης εφεδρικών μέτρων, κυβέρνηση και δανειστές.


«Πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών», αναγνώρισε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απορρίπτοντας την ίδια ώρα το ελληνικό αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που υπέβαλλε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι πεπεισμένος ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών» δήλωσε ο κ. Τουσκ σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, με σκοπό όπως τόνισε, να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας.

Πρωτοβουλίες Τουσκ και πολιτικά σενάρια στην Αθήνα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.
Με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποκλείεται να συνεδριάσει εκτάκτως, όπως ζήτησε ο Α. Τσίπρας, ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε το Μαξίμου ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.


Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.


Είναι προφανές, σχολιάζουν πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει στο τραπέζι πειστικές προτάσεις για την περικοπή δαπανών σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι καταστούν ανέφικτοι, σε συνδυασμό με την αυξημένη δυσπιστία των δανειστών απέναντι στον κ. Τσίπρα, αποτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας.


Την ίδια στιγμή στην πολιτική αγορά, όπου θεριεύει η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση η οποία στηλιτεύεται ότι επέτρεψε ασυγχώρητα την επανάληψη ενός νέου διαπραγματευτικού Βατερλώ, επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη σενάρια που ενισχύουν την πολιτική αβεβαιότητα.


Αυτήν την στιγμή, κανείς δεν είναι βέβαιος για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή πολιτικά θέση και το μόνο ασφαλές συμπέρασμα, είναι ότι έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν στην επίμονη φημολογία περί κυβερνητικής διεύρυνσης που διακινεί από καιρό το Μαξίμου, επιστρατεύοντας την ευθύβολη λαϊκή σοφία, σύμφωνα με την οποία, όπως στρώνει κανείς, έτσι κοιμάται…


Γ.Χ

Τελευταία τροποποίηση στις 18:07 - 27 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.