ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤαΕ-EBRD: Επενδύσεις και δάνεια σε εταιρίες μέσω του Diorama

10:29 - 11 Μαϊ 2016 | Οικονομία
ΕΤαΕ-EBRD: Επενδύσεις και δάνεια σε εταιρίες μέσω του Diorama
Ένα ακόμη κανάλι μέσω του οποίου θα επιδιώξουν να κατευθύνουν στην εγχώρια οικονομία κεφάλαια και ρευστότητα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια απέκτησαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investments Fund).

EBRD και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (σ.σ. fund της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ΕΤΕπ) εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο του private equity Diorama fund διοχετεύοντας ίδια κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν σε αναπτυσσόμενες εγχώριες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία με το Diorama και τη διαχειρίστρια εταιρεία του DECA Investments προβλέπει και τη δυνατότητα φθηνής χρηματοδότησης μακροπρόθεσμων επενδυτικών προγραμμάτων.

 

Ειδικότερα, οι εταιρείες στις οποίες επενδύει το fund θα μπορούν να λαμβάνουν απευθείας χρηματοδότηση από την EBRD και το ΕΤαΕ για μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του fund έχουν ήδη ανέλθει στα 140 εκατ. ευρώ από περίπου 70 εκατ. ευρώ όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2015. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έβαλε περίπου 20 εκατ. ευρώ ενώ δεν έχει γίνει γνωστό με τι κεφάλαια συμμετέχει η EBRD.

 

Σημειώνεται ότι το Diorama έχει επενδύσει ήδη 7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων Damavand ενώ άλλα 7 εκατ. ευρώ μπήκαν στην πρώτη της επένδυση στην Atlas Τapes, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας.

 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της DECA Investments, βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετές επιχειρήσεις, σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να επενδύσει μέρος των κεφαλαίων της, αποκτώντας πάντα μειοψηφικό ποσοστό.

Η συμφωνία με την EBRD και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποτελεί έναν επιπλέον όπλο στα χέρια του fund λόγω της δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης επενδυτικών προγραμμάτων, που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις εγχώριες τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.