ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EWG: Η επόμενη ημέρα-Με αυξήσεις ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ το deal

09:01 - 13 Μαϊ 2016 | Οικονομία
EWG: Η επόμενη ημέρα-Με αυξήσεις ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ το deal
Με... βαριά καρδιά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Euroworking Group (12/5/2016) από την ελληνική κυβέρνηση, τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ως το 2018, χωρίς όμως τη συγκατάθεση του ΔΝΤ που κρατά αποστάσεις και από τους Ευρωπαίους, αφού θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο σε όσα γίνουν, για νέα μέτρα και ελάφρυνση του χρέους.

Οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν και οι συνομιλίες μεταξύ των αρμοδίων να πολλαπλασιαστούν καθώς τα προαπαιτούμενα πρέπει να ψηφιστούν το επόμενο δεκαήμερο, ώστε το Euroworking Group να ετοιμάσει κείμενα συμφωνίας ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη στο Euroworking Group από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες το νέο πακέτο έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ  μαζί με τον «κόφτη» και τις διατάξεις για όλα τα δάνεια  που θα πουληθούν στα ξένα funds, ώστε να έχουν ψηφισθεί πριν την επόμενη Δευτέρα.

 

Τροχοπέδη τα προληπτικά μέτρα

«Αγκάθι» παραμένουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν να ψηφιστούν τώρα, ζητώντας και συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα ισχύει μέχρι το 2018, αλλά και η περικοπή μισθών σε Δημόσιο, σε συγκεκριμένο ποσοστό και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθολογίων. Επιπλέον ζητούν ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αντί άλλων έμμεσων φόρων. Σημείο τριβής είναι και αν η απόφαση για ενεργοποίηση θα λαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα στοιχεία της Eurostat ή μετά από κάθε αξιολόγηση. Οι δανειστές θέλουν κάθε 3 μήνες να αποφασίζεται αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και αυτά να λαμβάνονται αυτόματα.

 

Αμετακίνητο το ΔΝΤ παρά τις πιέσεις

Με «άγνωστο Χ» τη στάση του ΔΝΤ, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση λένε πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται να εφαρμοστούν από φέτος οι περισσότερες αυξήσεις έμμεσων φόρων, πλην ίσως του φόρου στα ξενοδοχεία ή τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καπνό που μπορεί να μετατεθούν για 2018.

Τα κείμενα της τεχνικής "συμφωνίας επί της αρχής", που εξετάζει το Euroworking Group κρύβουν αυξήσεις φόρων που αναμένεται να σαρώσουν από το καλοκαίρι την αγορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 13 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.