ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξαρση λαθρεμπορίου από ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚΟΠ

10:51 - 17 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Έξαρση λαθρεμπορίου από ενδεχόμενη αύξηση του ΕΦΚΟΠ
Η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για τα νησιά της Δωδεκάνησου, όπου μέχρι σήμερα ήταν μειωμένος κατά 50%, ανοίγει την «όρεξη» των λαθρεμπόρων με δεδομένο μάλιστα ότι η τουριστική σεζόν μόλις ξεκίνησε.

Ο πονοκέφαλος αυτός για τελωνεία και νόμιμες επιχειρήσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς από την 1 Ιουνίου διπλασιάζεται ο ΕΦΚΟΠ (εφόσον περάσει το νομοσχέδιο) για τα αλκοολούχα και στα Δωδεκάνησα με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα κίνητρα για λαθρεμπόριο.

 

Σήμερα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι για τα αλκοολούχα ποτά στα 2550 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης με εξαίρεση για τα Δωδεκάνησα όπου ο φόρος είναι στο μισό. Δηλαδή για ένα μέσο αλκοολούχο ποτό που πωλείται 16 ευρώ με αρχική τιμή 6 ευρώ το ΕΦΚΟΠ είναι 7,1 ευρώ και ο ΦΠΑ στα 3 ευρώ. Το ίδιο ποτό ωστόσο στα Δωδεκάνησα έχει τελική τιμή περίπου 12 ευρώ, καθώς ο ΕΦΚΟΠ είναι σήμερα μειωμένος κατά 50%.

Επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για μέτρο το οποίο δεν πρόκειται να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου τα αναμενόμενα έσοδα καθώς η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις αυξήσεις στο ΕΦΚΟΠ στα ποτά έδειξε μείωση της κατανάλωσης και αύξηση του λαθρεμπορίου.

 

Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2005- 2013 σημειώθηκε μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 46,4% εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, η οποία κόστισε στην ελληνική οικονομία προστιθέμενη αξία περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ από χαμένα έσοδα στα ταμεία, αλλά και χαμένες θέσεις εργασίας.

 

Η νέα αύξηση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση εκτιμάται από τους επιχειρηματίες του κλάδου ότι πέραν της ραγδαίας αύξησης του λαθρεμπορίου και της παράνομης παραγωγής και διακίνησης θα φέρει και επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας πλήττοντας χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, η αύξηση της παραβατικότητας η οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει θέτει ζητήματα και αναφορικά με την δημόσια υγεία καθώς τα προϊόντα λαθρεμπορίου που ενδέχεται να διακινηθούν στην αγορά είναι πάντα αμφιβόλου ποιότητας καθώς δεν υπάρχει για αυτά κανένας ποιοτικός έλεγχος.

 

Παλαιότερη ερευνά του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων είχε δείξει ότι μόνο το 2012 το λαθρεμπόριο αλκοολούχων εκφρασμένο σε φιάλες άγγιξε τα 8,2 εκ. φιάλες, οι οποίες διακινούνται χωρίς την είσπραξη ΕΦΚΟΠ, ενώ οι απώλειες που δημιουργούνταν αφορούσαν και τη μη είσπραξη ΦΠΑ αλλά και άλλων φόρων. Η απώλεια φορολογικών εσόδων μόνο από τη μη καταβολή του ΕΦΚΟΠ εκείνη τη χρονιά σε ποτά που διακινήθηκαν παράνομα, προσέγγισε τα 41,8 εκ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.