ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ εξετάζει ο ESM

14:29 - 17 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ εξετάζει ο ESM
Aξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προετοιμασμένοι να αποδεχτούν έναν πιο περιορισμένο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αντί να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις για να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή του.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, έχει προτείνει σχέδιο επαναγοράς των δανείων που χορήγησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

 

Με βάση την πρόταση ο ESM θα χρησιμοποιήσει τους πόρους που έχουν απομείνει από την διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία ήταν περίπου 20 δισ. ευρώ φθηνότερη από ότι αναμενόταν.

 

«Στον ESM υπάρχουν πολλά λεφτά που κάθονται και κανένας δεν τα χρειάζεται» δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στην γερμανική εφημερίδα WirstchaftsWoche.

 

Με την ανταλλαγή δανείων του ΔΝΤ για δάνεια του ESM, η Ελλάδα θα λάμβανε πολύ χαμηλότερα επιτόκια.

 

Το ΔΝΤ χρεώνει με επιτόκιο 5%, ενώ ο ESM με 0,8%.

 

Εμπειρογνώμονες στον ESM έχουν υπολογίσει ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα μείωνε το χρέος της Ελλάδας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 91,8% του ΑΕΠ ως το 2040.

 

Η αποπληρωμή των δανείων θα περιόριζε επίσης το ΔΝΤ σε ένα συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές της WirtschaftsWoche στις Βρυξέλλες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.