ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Πιο πάνω η ανάπτυξη, πιο κάτω το έλλειμμα, το 2006

14:44 - 26 Ιαν 2007 | Οικονομία
Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, αναφορικά με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που φαίνεται να επιτυγχάνει για το 2006 αλλά και την «τιθάσευση» του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ακόμη πιο επιτρεπτή «ζώνη», εξήρε στο ακροατήριο των ξένων θεσμικών επενδυτών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε σημερινή του ομιλία στο Λoνδίνο.

Συγκεκριμένα, "αξιοποιώντας" το βήμα του 5ου οικονομικού και επιχειρηματικού συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπερέβη το 2006, κατά πάσα πιθανότητα, το 4%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε πιθανώς χαμηλότερα από το στόχο 2,6% του ΑΕΠ που είχε θέσει η Κυβέρνηση».

Στο «άτυπο»... road show που αποτέλεσε για την ελληνική οικονομία η εν λόγω διοργάνωση, ο υπουργός Οικονομίας, εστίασε την προσοχή των επενδυτών στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Ελλάδα ως «εφαλτήριο» για επενδύσεις σε Βαλκανική και Νότια Ευρώπη όπως επίσης και στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων

Όπως είπε ο υπουργός κεντρικός στόχος για το 2007 είναι η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου για τον ΟΤΕ και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και ότι αποτελεί τον βασικό «πόλο» για την ανάπτυξη σε μια περιοχή με περίπου 250 εκατομμύρια κατοίκους.

«Επενδύοντας στην Ελλάδα, προσέθεσε, οι επενδυτές έχουν πρόσβαση στις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να αποτελέσει το «αναπτυξιακό θαύμα» στα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά κίνητρα που παρέχει ο νέος επενδυτικός νόμος για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην πολιτική για την προώθηση των εξαγωγών, στο πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στο νόμο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων και στις αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας..

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Αλογοσκούφης είχε συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές καθώς και με επενδυτές που ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις.

Στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομίας με τους οικονομικούς παράγοντες συμμετέχει και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος, επικαλούμενος τις θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες δρομολογούνται στην ελληνικής κεφαλαιαγορά, όπως, η είσοδος των η απελευθέρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών λόγω της εφαρμογής της κοινοτικής ο δηγείας MIFID. Την είσοδο στην Ελλάδα των Exchange traded Funds, την θέσπιση της Semi regulated Market κ.α.

Τέλος αναφέρεται ότι τον κ. Αλογοσκούφη συνοδεύουν στο Λονδίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Δ. Λαμπαδάριος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Β. Νειάδας, το μέλος του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ κ. Ι. Κωστόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Ζαχαρόπουλος.


Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.