ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θύελλα αντιδράσεων για έμμεσους φόρους και υπερ-ταμείο

14:12 - 20 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Θύελλα αντιδράσεων για έμμεσους φόρους και υπερ-ταμείο
Η νέα καταιγιστική επιβολή φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες που αντίθετα από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του υπερταμείου και τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής σταθερότητας, προκαλούν αφόρητες εισοδηματικές απώλειες στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και ωθούν βαθύτερα την Οικονομία και τη χώρα στην ομηρία της ύφεσης και των δανειστών.

Η διαπίστωση είναι κοινός τόπος στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που αμφισβητούν βάσιμα την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, προεξοφλώντας ότι θα επιβαρύνουν υπέρμετρα μια ήδη ευπαθή Οικονομία, περιορίζοντας δραματικά τη ζήτηση και αναιρώντας συνακόλουθα τις προβλέψεις για τα έσοδα.

Σε συνθήκες πολιτικού απομονωτισμού και με μοναδικό σύμμαχο, ουσιαστικά τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, ο οποίος καλεί την Αντιπολίτευση να στέρξει στην ψήφιση των μέτρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η ετερόκλητη συγκυβέρνηση, αδυνατεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι διαθέτει κάποιο υποτυπώδες έστω εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων που διαδέχονται αλλήλους στο βήμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο διατυπώνουν από το πρωί τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες τους προβλέποντας δυσοίωνα ότι θα δώσει χαριστική βολή στην εναπομείνασα οικονομική δραστηριότητα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η εστίαση.

Το αξίωμα ότι «οι ίδιοι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», δεν είναι όπως σχολιάζουν δύσκολο να επιβεβαιωθεί σε ατμόσφαιρα οικονομικής καχεξίας, ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και συμπίεσης των μισθών.

Οι οριζόντιες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, (μακαρόνια, αλεύρι, ρύζι, καφές, καπνός, ίντερνετ, πετρέλαιο θέρμανσης, Ι.Χ, εισιτήρια, εστίαση, κ.α.) πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που αδυνατούν να αποταμιεύσουν και δαπανούν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματος σε βασικές καταναλωτικές προτεραιότητες.

Αφετέρου, η νέα, έκτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει τα ποσά που εγγράφει η κυβέρνηση στον λογαριασμό, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

 

Τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών μαρτυρούν την διαρκή υποχώρηση των εσόδων, ενώ η επικείμενη αύξηση που θα συμπαρασύρει σε βροχή ανατιμήσεων από τις πρώτες ημέρες του θέρους, προεξοφλείται ήδη στην αγορά, ότι θα προκαλέσει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, διευρύνοντας το πεδίο όπου καταναλωτές και επιχειρήσεις διατηρούν «σχέσεις συνενοχής».

Αντιπολίτευση: «Ιδιωτικοποιείται η χώρα»

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εν μέσω διαρκών αντεγκλήσεων και έντονης πολιτικής οξύτητας, καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα ότι παραπλάνησαν τους πολίτες και υποθηκεύουν, δια του υπερταμείου στο οποίο περνά η διαχείριση υπό την εποπτεία των δανειστών για 99 χρόνια, το μέλλον της χώρας.

Οι αντιπολιτευόμενες πτέρυγες καλούν τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ να καταψηφίσουν την σύσταση του νέου Ταμείου, ενώ κορυφαία στελέχη όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προειδοποιούν ότι η απόφαση αυτή θα έχει έννομες συνέπειες.

Η κυβέρνηση και το Μαξίμου σπεύδοντας να προλάβουν ενδεχόμενες παρενέργειες, κάνουν λόγο για αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που θα υπαχθούν στο Ταμείο.


Και προσδοκούν ότι με ένα ποσόν περί τα 10 δισ. ευρώ που υποστηρίζουν πως θα διοχετευθεί προσεχώς στην άνυδρη Οικονομία, τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και τις πρόνοιες του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα αλλάξουν οι διαθέσεις και θα προκληθούν συνθήκες αναπτυξιακής αιθρίας.


Όμως η γενικότερη πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, έχει ήδη επιστρέψει και πάλι στις γνώριμες κλίμακες της κατήφειας. Είναι βέβαιο ότι την Κυριακή το βράδυ τα μέτρα θα ψηφιστούν από τους «συντριμμένους» βουλευτές της συγκυβέρνησης.

 

Εξίσου βέβαιο όμως είναι, όπως υπογραμμίζει η πολιτική αγορά, ότι η χώρα θα συνεχίσει να κινείται μακρόσυρτα στις ράγες της οικονομικής δυσπραγίας.

 

 

Γ. Χ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.