ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμούζης(Eurobank): «Καρφιά» στο ΔΝΤ για τις αναφορές για νέα ανακεφαλαιοποίηση

12:22 - 24 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Καραμούζης(Eurobank): «Καρφιά» στο ΔΝΤ για τις αναφορές για νέα ανακεφαλαιοποίηση
«Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα. Έχουμε επάρκεια κεφαλαίων, έχουμε υψηλή κάλυψη επισφαλών δανείων με προβλέψεις. Οι τράπεζες γυρνάνε στην κερδοφορία, δημιουργούν αξίες ετησίως 4,5 δισεκ προ προβλέψεων. Έχουν τα κεφάλαια να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Δεν έχω κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ λέει ότι θέλουμε άλλα 20 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί τρία αυστηρά stress test. Επίσης η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έγινε βάση το δυσμενές σενάριο». Αυτό δήλωσε από βήματος του συνεδρίου του ΣΕΒ «Επιστροφή στην Ανάπτυξη: Επενδύσεις, Ανταγωνιστικότητα και ∆ουλειές» ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Ν. Καραμούζης.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το πρόβλημα συνολικά είναι η ρευστότητα. «Υπάρχει μια διαφορά 80 δισ. ευρώ μεταξύ των καταθέσεων και των χορηγήσεων. Αυτό οδηγεί σε μια στήριξη 100 δισ. από το ευρωσύστημα. Από τη στιγμή που οι αγορές θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη το άνοιγμα θα είναι εντυπωσιακό», είπε.

 

Επίσης, σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κομβική για την ανάκαμψη και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

 

«Από την πλευρά μας μπαίνουμε δυναμικά στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Είναι πάνω από 100 δισ.

 

Ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια. Να περιμένετε γρήγορη μείωση των επισφαλών δανείων που θα μειώσει τις επισφάλειες και τις ανάγκες ρευστότητας που πάνε στην εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Οι τράπεζες είχαν 60 δισ. σε ανακεφαλαιοποιήσεις, 13 δισ. από το 2008 μέχρι 2013. Πληρώσαμε το λογαριασμό και είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα», σημείωσε αναφορικά με το θέμα των ΑΜΚ που ωστόσο στοίχισαν πολύ τόσο στους μετόχους όσους και στους απλούς πολίτες που είδαν τα βάρη των τραπεζών να συσσωρεύοντια στο κρατικό χρέος.

 

Αναφερόμενος στα θέματα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έκανε λόγο για την ανάγκη όλες οι πλευρές να κινηθούν με διαφάνεια.

 

«Πρόθεσή μας δεν είναι να τους κλείσουμε όλους αλλά να τους βοηθήσουμε να επανέλθουν σε χρηματοοικονομική υγεία. Είναι προφανές ότι οι ανταγωνιστές των προβληματικών επιχειρήσεων δεν συμμερίζονται αυτή την αντίληψη. Στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις που οι ανταγωνιστές των προβληματικών επιχειρήσεων αντιδρούν έντονα. Οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό έχουν τις υγιείς επιχειρήσεις να πληρώνουν το κόστος των δικών τους προβλημάτων.

 

Είμαστε εδώ να βρούμε μια άριστη σχέση, γι' αυτό θα πρέπει να με διαφάνεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλύουμε θέματα κάτω από το τραπέζι. Η συμφωνία είναι σημείο καμπής. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι κομβική. Αν συμπληρωθεί με πολιτικές φιλικές στην επιχειρηματικότητα και αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης και τα capital controls υπάρχει η δυνατότητα η οικονομία να γυρίσει», σημείωσε.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.