ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup-LIVE: Κρίσιμη ζαριά στις Βρυξέλλες-«Κανένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ»

15:44 - 24 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Eurogroup-LIVE: Κρίσιμη ζαριά στις Βρυξέλλες-«Κανένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ» 1
Παρά τις αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις για θετική έκβαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε βάζει φωτιά στο… παρά ένα.

Ο κ. Σόιμπλε απειλεί να δυναμιτίσει το κλίμα της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup λέγοντας ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόγραμμα» την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να συμμορφωθεί το ΔΝΤ αν θέλει να συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά τι δήλωσαν νωρίτερα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Μοσκοβισί: Στο τραπέζι το χρέος

«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Ελπίζω σήμερα να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Νούναν: «Συμφωνία επί της αρχής»

«Περιμένω μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

Γεωργιάδης: «Η Κύπρος στηρίζει-Δε βλέπουμε εξ αποστάσεως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα»

Πανέτοιμη να στηρίξει την όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος δηλώνει η Κύπρος, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Χάρη Γεωργιάδη.

«Η Κύπρος δεν βλέπει εξ αποστάσεως τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Για το ζήτημα του χρέους έχουμε ξεκάθαρη άποψη και είμαστε πανέτοιμοι, παρά τις δικές μας δυσκολίες και το κόστος από το πρώτο ελληνικό PSI που αποτέλεσε το τελικό πλήγμα για τις τράπεζες, να στηρίξουμε την όποια απόφαση για το ελληνικό χρέος», σημείωσε μιλώντας στον Alpha 989.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «δεν θα είναι εύκολη (η ρύθμιση του χρέους) αλλά πλέον επιβάλλεται και ερμήνευσε τη στάση του ΔΝΤ ως θετική.

«Πρέπει να συμβεί σε συνάρτηση με μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Από μόνη της η ελάφρυνση του χρέους δεν θα οδηγήσει πουθενά», πρόσθεσε.

Σόιμπλε: «Κανένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ»

Αισιόδοξος για συμφωνία επί της αρχής σήμερα για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει δεχτεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και αν έχουν πάει όλα καλά, θα πρέπει να συζητήσουμε κα με το ΔΝΤ, σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ακόμη ναι μεν ότι υπάρχουν διαφορές, όμως τόνισε οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε αντιδικία με το ΔΝΤ.

Επανέλαβε παράλληλα τη θέση ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πρόγραμμα.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο Πολ Τόμσεν.

soimple nteiselmploum eurogroup

Κάζιμιρ: «Να περιμένει η ελάφρυνση του χρέους»

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ δήλωσε πως το Eurogroup θα είναι ευέλικτο ως προς το ποσό που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορούν να περιμένουν.

Σαπέν: «Συμφωνία για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να αναπνεύσει»

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία πρώτα από όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να αναπνεύσει και που έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή».

Ντομπρόβσκις: Ελπίζω το σημερινό Eurogroup να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός

Σε συμφωνία επι της αρχής ελπίζει ο Β.Ντομπρόβσκις εκτιμώντας ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που θα συζητηθούν για το χρέος θα διασφαλίσουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για πιθανότητα εκταμίευσης της δόσης τις επόμενες εβδομάδες μιλά ο Ντάισελμπλουμ, ελπίζοντας σε συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για το χρέος.

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι ελπίζουμε ότι θα έχουμε το υλικό για να βρούμε την πολιτική συμφωνία και επί τη βάσει κάποιων όρων να μπορούμε να αποφασίσουμε τη διάθεση της επόμενης δόσης.

Αναφορικά με τους όρους, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση του νομοθετήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τους θεσμούς, δεδομένου ότι η τελευταία ψηφοφορία έγινε πριν από μόλις δύο ημέρες.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF».

Επανέλαβε δε την ελπίδα για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι το θέμα του χρέους τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ντάισελμπλουμ: Στόχος η συμφωνία με το ΔΝΤ-Μπορούμε να ελαφρύνουμε το χρέος για την Ελλάδα

Την επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς για εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν

Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί επιλογή μας μια συμφωνία για το χρέος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα μεταξύ των θεσμών ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει.

Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ανέφερε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Δείτε LIVE τις αφίξεις των ευρωπαίων αξιωματούχων

Τελευταία τροποποίηση στις 17:57 - 24 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.