ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2017

11:35 - 27 Μαϊ 2016 | Οικονομία
WSJ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2017
Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων σταδιακά εντός του 2017, αν η οικονομία της χώρας βελτιώνεται και τα κρατικά επιτόκια δανεισμού χρέους συνεχίζουν να πέφτουν, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη την Πέμπτη.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει, ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση περίπου 10 δισ. ευρώ στην Αθήνα, ως μέρος του πακέτου διάσωσης.

 

Η WSJ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Έλληνα υφυπουργού Οικονομικών, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμη βάση, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.

 

Αναφέρεται ακόμη στην ελπίδα που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι η χώρα σύντομα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που όπως υποστήριξε ο ίδιος -αναφέρει το δημοσίευμα- «θα δώσει ένα μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα».

 

Ως προς το θέμα του ελληνικού χρέους η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι το Eurogroup συμφώνησε με το ΔΝΤ σε έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη δράσης πήγε πίσω μέχρι το 2018.

 

Η WSJ σημειώνει ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά την άρση του αδιεξόδου μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, που κρατούσε σε εκκρεμότητα τη χρηματοδότηση διάσωσης της Ελλάδας.

 

Αναφέρεται δε στις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, ότι «το ΔΝΤ έχει ήδη δεσμευτεί, ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι το Ταμείο πιέζει για πιο συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πριν από τον καθορισμό του ρόλου του στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, το οποίο πιθανότατα θα είναι περισσότερο επωφελές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.