ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PwC: Τα βασικότερα σημεία της φορολογικής μεταρρύθμισης

10:11 - 28 Μαϊ 2016 | Οικονομία
PwC: Τα βασικότερα σημεία της φορολογικής μεταρρύθμισης
Στις 22 Μαίου υιοθετήθηκε ο νόμος «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», εισάγοντας νέες πτυχές στα πεδία της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας.

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers (PwC), τα πιο σημαντικά σημεία αυτής της μεταρρύθμισης είναι τα εξής:

 

1) Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

 

Η φορολογητέα αξία των εταιρικών αυτοκινήτων που παρέχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή άλλους φορείς για τους εργαζομένους ή τους εταίρους ή μετόχους αυξάνεται στο 80% από 30% επί του κόστους του αυτοκινήτου που καταχωρείται ως έξοδο στην λογιστικά βιβλία του εργοδότη. Ο νέος υπολογισμός ισχύει για το εισόδημα που κέρδισε από 1.1.2016.

 

2) Φορολόγηση των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων

  • Ένας ελάχιστος φόρος ανά εξάμηνο εισάγεται αναλόγως με το ποσό των: 0,375% επί της μέσης αξίας των περιουσιακών στοιχείων των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρειών, εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας και real estate, αμοιβεία κεφάλαια και 0,025% σε 0,375% επί της μέσης αξίας των στοιχείων ενεργητικού των ΟΣΕΚΑ (ανάλογα με τον τύπο τους)
  • Διευκρινίζεται ότι οποιαδήποτε υπεραξία που προέρχεται από τη μεταβίβαση των μετοχών σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (Εισηγμένες και μη εισηγμένες) απαλλάσσονται από τη φορολογία
  • Σημειώνεται ότι τα μερίσματα που διανέμονται από ελληνικές εταιρείες σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία υπόκεινται σε παρακράτηση
  • Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται από 6.1.2016.

3) Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας - Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

  • Τα ποσοστά για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων που ανήκουν σε νομικούς φορείς και ιδιώτες αυξάνονται και κυμαίνονται μεταξύ € 0,0037 ανά m2 σε € 11,25 ανά m2 (ή € 3,7 σε € 11,25 ανά στρέμμα), αντί των € 0.003 ανά m2 - 9,00 € ανά m2 (ή € 3 έως € 9.000 ανά στρέμμα)
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επί των φυσικών προσώπων επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων που υπόκεινται σε ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένης της αξίας των δικαιωμάτων σε οικόπεδα έξω από τον αστικό σχεδιασμό(δηλαδή αγροτεμαχίων), ενώ υπολογίζεται με βάση μια εκ νέου προσαρμοσμένη φορολογική κλίμακα και συντελεστές
  • Το αφορολόγητο όριο για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ανά ιδιώτη μειώνεται σε € 200.000 από € 300.000, ενώ τα προοδευτικά ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 0,1% έως 1,15%.
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανά νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα αυξάνεται σε 5,5% από 5%.
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) αυξάνεται σε 3,5% από 2,5% για ακίνητα που δεν προορίζονται για ιδία χρήση.
  • Η απαλλαγή για την ακίνητη περιουσία (κτίρια και οικόπεδα και αγροτεμάχια) που χρησιμοποιείται από τις νομικές οντότητες, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας έχει καταργηθεί. Αυτά τα ακίνητα φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή 1%.
  • Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις ισχύουν από 01.01.2016.

4) Τροποποιήσεις ΦΠΑ

  • Από Από 6/1/2016, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 24% (από 23%)
  • Από 6.1.2016 η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ για τη Σύρο, τη Θάσο, την Άνδρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Σκύρο, την Αλόννησο, την Κέα, την Αντίπαρο και τη Σίφνο καταργείται.
  • Αντιθέτως, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ διατηρούνται για το νησί της Σκοπέλου (λόγω της φυσικής καταστροφής που υπέστη) και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

5) Εισαγωγή νέων υποχρεώσεων και έμμεσων φόρων

  • Ειδικό τέλος για την καλωδιακή τηλεόραση, το οποίο θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί της συνολικής αξίας του μηνιαίου λογαριασμού (προ ΦΠΑ). Το τέλος αυτό επιβάλλεται στους λογαριασμούς που εκδίδονται από τις 1.1.2016.
  • Ειδικό τέλος για τα σταθερά τηλέφωνα και το internet, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί της συνολικής αξίας του μηνιαίου λογαριασμού (χωρίς ΦΠΑ). Το τέλος αυτό επιβάλλεται στους λογαριασμούς που εκδίδονται από τις 1.1.2017.
  • Νέος φόρος για τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, το οποίο θα υπολογίζεται ως σταθερό ποσό που κυμαίνεται από € 0,25 μέχρι € 4 ανά ημέρα, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος και θα πρέπει να επιβληθεί στα φορολογικά μητρώα, τα οποία θα εκδίδονται από 1.1.2018 και μετά.

6) Φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών

 

Η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη που προκύπτουν από την δραστηριότητα των ιδιοκτητών των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών (συμπεριλαμβανομένων και των online παιχνιδιών) αυξάνεται στο 35% από 30% με αναδρομική ισχύ από την 01.01.2016 και μετά.

 

7) Τροποποιήσεις τελωνιακού κώδικα

 

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

  • Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τις προμήθειες ηλεκτρονικών τσιγάρων, καφέ και προϊόντων του καφέ εισάγεται από 01.01.2017
  • Επιπλέον, τούτου λεχθέντος, προϊόντα ίσως ενταχθούν σε καθεστώς «φορολογικής αποθήκης» (αναστολή καταβολής του ΦΠΑ).
  • Ο ΕΦΚ αυξάνεται στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων: στα προϊόντα καπνού, από  την 01.01.2017, στην μπύρα, από την 06.01.2016. Παράλληλα, ο φόρος 3% επί του ζύθου που πωλείται στην Ελλάδα καταργείται από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, στα καύσιμα (βενζίνη, ντίζελ και κηροζίνη, το υγραέριο και το βιοντίζελ για όλες τις χρήσεις) από 1.1.2017, στο ντίζελ και στην κηροζίνη που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης από 10.15.2016.

Μεταρρυθμίσεις σχετικά με το φυσικό αέριο

  • Από 6.1.2016, το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο.
  • Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καταργείται αναδρομικά από την ημερομηνία που είχε αρχικά εισαχθεί (από 01.01.2016)
  • Από 01.01.2017, εισάγεται μια διάκριση μεταξύ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης από νοικοκυριά και άλλους καταναλωτές. Ο ΕΦΚ μειώνεται σε 0,30 €/ γιγα-τζάουλ (από 1,5 € / γιγα-τζάουλ) για τους οικιακούς καταναλωτές.
  • Από 01.01.2017, ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που δεν χρησιμοποιείται για κίνηση και θέρμανση αναπροσαρμόζεται και επιβάλλεται με βάση μια προοδευτική κλίμακα αναλόγως την ετήσια κατανάλωση.

Φόρος καταχωρίσεως επί των επιβατικών αυτοκινήτων και των φορτηγών

  • Νέα μέθοδος υπολογισμού και νέα ποσοστά που προβλέπονται για την εγγραφή δασμών για τα επιβατηγά αυτοκίνητα και τα φορτηγά που θα γίνει ισχύσει από 06.01.2016.
  • Εισάγονται εξαιρέσεις (ολικές ή μερικές) για αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Ειδικός φόρος πολυτελείας του Ν 3833/2010

 

Από  06.01.2016, ο ειδικός φόρος πολυτελείας των επιβατικών αυτοκινήτων και των αυτοκινήτων τύπου τζιπ καταργείται. Ωστόσο, ενσωματώνεται στο φόρο καταχωρίσεως στο βαθμό που η τελευταία θα υπολογίζεται χρησιμοποιώντας φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με το φορολογητέο αξία.

 

9) Φορολογικές μεταρρυθμίσεις σχετικά του Ν 4354/2015 σχετικά με εταιρείες διαχείρισης δανείων και εταιρείες απόκτησης δανείων

  • Εισάγονται φορολογικές διατάξεις σχετικά με τη διαχείριση και τη μεταφορά των δανείων. Η μεταφορά των δανείων διέπεται από τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ
  • Τα δάνεια που μεταφέρονται σε εταιρείες διαχείρισης δανείων εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως τραπεζικά δάνεια
  • Τα δάνεια που θα χορηγηθούν από εταιρείες διαχείρισης δανείων θα θεωρούνται τραπεζικά δάνεια

 

10) Ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

  • Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταργείται και δημιουργείται μια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο τον προσδιορισμό, την αξιολόγηση και τη συλλογή φόρων και άλλων δημοσίων εσόδων.
  • Η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή είναι ανεξάρτητη από λειτουργική, διοικητική και οικονομική άποψη, δεν ελέγχεται ή εποπτεύεται από την κυβέρνηση ή άλλες διοικητικές αρχές, ενώ υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές.
Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 27 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.