ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τα μάτια στην ΕΚΤ η κυβέρνηση ζητεί «ανάσες» ρευστότητας

11:19 - 01 Ιουν 2016 | Οικονομία
Με τα μάτια στην ΕΚΤ η κυβέρνηση ζητεί «ανάσες» ρευστότητας
Μέχρι αύριο αναμένεται από τη Βιέννη, όπου διεξάγεται από σήμερα η σύνοδος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, να υπάρξει κάποιο σήμα για την επαναφορά ή παράταση της εξαίρεσης αποδοχής από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Με την κυβέρνηση να κάνει σπριντ ώστε να κλείσει τις επόμενες ώρες τα προαπαιτούμενα και να πείσει την ΕΚΤ ότι μπορεί αν επαναφέρει το waiver, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας – που είναι στη Βιέννη – συζήτησαν τα επόμενα βήματα της οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση αναμένει από την ΕΚΤ την όσο γρηγορότερη επαναφορά του waiver και τη μείωση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ακόμα και αν δεν έχει κλείσει τυπικά η αξιολόγηση (με την προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στα προαπαιτούμενα) η ΕΚΤ μπορεί να λάβει αύριο Πέμπτη απόφαση με «αστερίσκο», ο οποίος θα απαλειφθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε μετά τη σύνοδο της Βιέννης να λάβει οριστικές αποφάσεις με τηλεδιάσκεψη.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η επαναφορά του waiver θα ωφελήσει τις τράπεζες κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση καθώς θα έχουν τη δυνατότητα μετακύλησης των ενέχυρων από τον ακριβό ΕLA απευθείας για δανεισμό στην ΕΚΤ με κόστος χαμηλότερο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες . Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι από την επαναφορά του waiver, ο ELA αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» (haircut) στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο σήμερα είναι στο 45% στο ποσό που δέχεται ως ενέχυρο για τη χορήγηση

ρευστότητας στις τράπεζες, δεν είναι βέβαιο ότι μειωθεί τις ταυτόχρονα με την επαναφορά του waiver.

 

Δεύτερος μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση που θα δώσει νέα ροή χρηματοδότησης στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Ωστόσο για να γίνει αυτό (που δίνει μεταξύ άλλων σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα) δε θα πρέπει να εκκρεμεί αξιολόγηση. Για τον λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει την ένταξη στο QE πριν από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινάει εκτός απροόπτου η νέα δοκιμασία.

 

Παράλληλα για την αύξηση της ρευστότητας και την επαναφορά στο σύστημα του χρήματος από τα σεντούκια εξετάζεται η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και ο διαχωρισμός του «νέου» από το «παλαιό» χρήμα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίου στα χρήματα που θα φύγουν από τα σεντούκια και στις θυρίδες και θα επιστρέψουν στις τράπεζες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.