ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης»

14:26 - 01 Ιουν 2016 | Οικονομία
«Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης»
«Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης», δήλωσε σήμερα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι η δόση θα εκταμιευτεί την άλλη Δευτέρα, δηλαδή στις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, πρέπει να μεσολαβήσει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από τα 5 κοινοβούλια κρατών–μελών, προτού αποφανθεί ο ESM για το 1ο πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (EWG) περιμένει την εισήγηση των θεσμών, προκειμένου να διαπιστώσει στη συνεδρίασή της την Πέμπτη αν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα.

 

Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, το «πράσινο φως» των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup είναι απολύτως αναγκαίο, προκειμένου η διαδικασία να περάσει στην επόμενη και τελευταία φάση, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.

 

Ειδικότερα, με τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα εγκριθούν τα τελικά κείμενα και θα σταλούν για επικύρωση στα κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί από το ΔΣ του ΕΜΣ μετά από σχετική εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, υπάρχει συμφωνία στις περισσότερες εκκρεμότητες που είχαν μείνει από την αξιολόγηση, εκτός από κάποιους «αστερίσκους», όπως για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν εγγύηση του Δημοσίου.

 

Το ζήτημα αυτό ίσως παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

 

Να σημειωθεί ότι πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο αργά το απόγευμα, θα έχει μεσολαβήσει επίσης αύριο η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της επαναφοράς του waiver στα ελληνικά ομόλογα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.