ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί κατάργησης 13ου-14ου μισθού

18:44 - 06 Ιουν 2016 | Οικονομία
Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί κατάργησης 13ου-14ου μισθού
Έχουμε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι βρίσκεται στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πήρε σήμερα τη σκυτάλη της παραπληροφόρησης από κατασκευασμένες ειδήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί στην επόμενη συζήτηση για τα εργασιακά, να κατοχυρώσει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα, κάτι που θα γίνει στη συνταγματική αναθεώρηση, και ότι ο βασικός της στόχος για το Σεπτέμβρη είναι να ξαναέχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επιστρέψει η Ελλάδα πίσω στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

 

"Ακριβώς επειδή το παλιό πολιτικό σύστημα που κατέρρευσε, το σύστημα της διαπλοκής, βλέπει ότι ήρθε η ώρα της υπέρβασης του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει ξανά τεχνητά ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Να παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, τώρα που αυτή τερματίστηκε, και προφανώς προσπαθεί, όχι προς όφελος αλλά προς ζημιά της χώρας", είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και προσέθεσε: "Αναφέρομαι προφανώς στις κατασκευασμένες ειδήσεις ότι τάχα είναι στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Η οποία μολονότι διαψεύστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, εξακολουθεί να είναι στην επιφάνεια της πολιτικής συζήτησης, της παραπληροφόρησης".

 

Ο υπουργός Εργασίας επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: "Και επειδή τίποτε δεν είναι αθώο και τίποτε δεν είναι τυχαίο, τη σκυτάλη την πήρε ο αρχηγός της ΝΔ σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι αυτός δεν συζητάει 13ο και 14ο μισθό, λες και συζητά οποιοσδήποτε άλλος. Ποιος;
Αυτοί που κατάργησαν όλο το προστατευτικό πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας, που προώθησαν την πιο γενικευμένη απορύθμιση και ουσιαστικά οδήγησαν την Ελλάδα έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο".

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ή επιμερισμού του 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: "Ξέρετε ότι αυτό το θέμα το έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην τελική του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Δεν είναι κάτι που το συζητά η κυβέρνηση. Εμείς προσπαθούμε στην επόμενη συζήτηση για τα εργασιακά, να κατοχυρώσουμε ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα, κάτι που θα γίνει στην συνταγματική αναθεώρηση, και ο βασικός μας στόχος για τον Σεπτέμβρη είναι να ξαναέχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ξαναφέρουμε την Ελλάδα πίσω στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο".

 

Συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος τα «ανοιχτά» μέτωπα

 

Σε συνέντευξή του νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο υπουργός είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες και να επανέλθουν σε χρήση οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. "Ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, έχει συγκροτηθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμώνων, με τέσσερα μέλη που ορίζει η ελληνική πλευρά και τέσσερα από τους θεσμούς. Το πόρισμα που θα συσταθεί θα εξεταστεί στη συνέχεια από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Παράλληλα, την διαδικασία επιτηρεί η επιτροπή παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο."

 

Πρόσθεσε πως "η μάχη δίνεται σε τρία μέτωπα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (θέμα που θέσαμε εμείς), το πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (τα οποία θέτουν οι θεσμοί) με τρόπο που να ενισχύει τη θέση και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών».

 

Ο κ.Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για τις απολύσεις, καθώς και οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Απλώς, το ΔΝΤ που έχει "ιδεοληπτική" στάση σε αυτό το θέμα, πιέζει, αλλά είναι και πάλι απομονωμένο και μεταξύ των θεσμών. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μέρος της προσπάθειας να αντιστραφεί η μνημονιακή πορεία εξόδου από το ευρωπαϊκό μοντέλος, ενώ στα συνδικαλιστικά δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή ως προς το θέμα του δικαιώματος στην απεργία, ξεκαθάρισε ο ίδιος.

 

Υπογράμμισε ωστόσο ότι για τον ίδιο κομβικό είναι το θέμα της χρηματοδότησης των συνδικάτων από το κράτος με εκατοντάδες εκατομμύρια, είτε μέσω των εισφορών της εργατικής εστίας, ή των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν. Οταν ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να ανοίγει ή να κλείνει την κάνουλα των χρημάτων προς τους συνδικαλιστές, εκ των πραγμάτων υπάρχει θέμα εξάρτησης ... στην Ευρώπη τα συνδικάτα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, με το δικό τους απεργιακό ταμείο ... αυτός είναι παράγοντας δυναμικότητας ... όταν τα συνδικάτα είναι κρατικοδίαιτα δεν είναι το ίδιο δυνατά, σημείωσε ο κ.Κατρούγκαλο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.