ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία για… 6-9 μήνες

13:45 - 10 Ιουν 2016 | Οικονομία
Citigroup: Η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία για… 6-9 μήνες
Την έγκριση της εκταμίευσης από το Euro Working Group και την γερμανική Βουλή σχολιάζει η Citigroup σε σημερινό της note, επισημαίνοντας ότι βελτιώνει την πολύ σφιχτή κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει, το EWG έκρινε ότι η Αθήνα έχει ικανοποιήσει όλα τα απαραίτητα prior actions για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Εντωμεταξύ η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ενέκρινε το σύνολο της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σήμερα το πρωί, κι έτσι το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 16 Ιουνίου πιθανότητα θα δώσει το τελικό Ok της εκταμίευσης.

 

Όλα αυτά θα οδηγήσουν την ΕΚΤ πιθανότατα στις 22 Ιουνίου, να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα κι έτσι να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα φθηνών δανείων της ΕΚΤ, το TLTRO2, σημειώνει η Citi.

 

Όπως τονίζει, η εκταμίευση της επόμενης υπο-δόσης θα διευκολύνει τις πολύ σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ θα μειώσει σε κάποιο βαθμό το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, σε σχέση με τον ακριβό ELA.

 

H Citi επιπλέον υπογραμμίζει ότι η εκταμίευση απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας στους επόμενους έξι με εννέα μήνες, δηλαδή έως το τέλος του 2016 με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:14 - 10 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.