ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurasia Group: Εκλογές στην Ελλάδα το α' εξάμηνο του 2017

15:52 - 14 Ιουν 2016 | Οικονομία
Eurasia Group: Εκλογές στην Ελλάδα το α' εξάμηνο του 2017
Πιθανότητα 40% δίνει το Eurasia Group στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στην Ελλάδα κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα της επόμενης χρονιάς, λόγω των δύσκολων διαπραγματεύσεων που αναμένονται με τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τη νέα σειρά δημοσιονομικών μέτρων λόγω της πιθανής ενεργοποίησης του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης.

Το Eurasia Group επισημαίνει ότι αυτό θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αυξανόμενης κοινωνικής αναταραχής και της αύξησης της αντιδημοτικότητας της κυβέρνησης, με το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, αλλά και του ανταγωνισμού από τα αριστερά να διευρύνεται.

 

Το δεύτερο πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με το Eurasia Group είναι η διεξαγωγή εκλογών μεταξύ του διαστήματος 2018 - Σεπτέμβριο 2019, στο οποίο δίνει πιθανότητα 30%. Σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να σημειώσει πρόοδο κατά τη δεύτερη αξιολόγηση και να αποφύγει την εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης, επιβλέποντας την επιστροφή περισσότερης εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και ενδεχομένως να άρει τα capital controls. Εάν συμβεί αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να επιβιώσει στην εξουσία έως το καλοκαίρι του 2017, θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα έως τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα έχει περισσότερη διακριτική ευχέρεια να προκηρύξει εκλογές οποιαδήποτε στιγμή από τις αρχές του 2018 έως το Σεπτέμβριο του 2019. Σύμφωνα με το Eurasia Group, ο βασικός κίνδυνος για την κυβέρνησή τους σε αυτό το σημείο θα είναι η ανάγκη να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Εάν αυτό καταστεί απίθανο, θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα λιτότητας τον Απρίλιο του 2018, καθιστώντας και πάλι λιγότερο πιθανό για την κυβέρνησή να ολοκληρώσει τη θητεία της.

 

Τέλος, τα λιγότερα πιθανά σενάρια σύμφωνα με το Eurasia Group είναι οι πρόωρες εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (20% πιθανότητα) ή η αλλαγή στον κυβερνητικό συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (10% πιθανότητα). Ωστόσο όπως σημειώνει, η ελληνική πολιτική σκηνή είναι γεμάτη από εκπλήξεις κάτι που το έχει αποδείξει ο Αλέξης Τσίπρας, γι αυτό τοποθετεί το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο στο 20%, εάν οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρήσει ότι έχει πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές.

 

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών για την δόση των 7,4 δισ. ευρώ η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί στο τέλος του Ιουνίου, το Eurasia Group εκτιμά ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα ενόψει για τη χώρα.

 

Καταρχάς το ποσό αυτό είναι απίθανο να κάνει κάποια ουσιαστική διαφορά για την πραγματική οικονομία καθώς οι υποχρεώσεις χρέους της ελληνικής κυβέρνησης ανέρχονται στα 7,2 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του χρόνου.

 

Δεύτερον, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Μετά το καλοκαίρι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για τα ορόσημα που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Εκτός από αυτά τα 15 ορόσημα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να εφαρμόσει επιπλέον 40 βασικά παραδοτέα για να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.