ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμένουν ακριβά τα τρόφιμα στην Ελλάδα

10:31 - 16 Ιουν 2016 | Οικονομία
Παραμένουν ακριβά τα τρόφιμα στην Ελλάδα
Η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών ήταν η Ελλάδα το 2015, ενώ συνολικά το επίπεδο τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

 Θα μπορούσε, μάλιστα, κάποιος να υποστηρίξει ότι ο μέσος κοινοτικός όρος υποχωρεί ιδιαιτέρως καθώς λαμβάνονται υπόψη οι αρκετά φθηνότερες, σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, τιμές στις πρώην ανατολικές χώρες.

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής" από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat προκύπτει πως η Ελλάδα της πολυετούς ύφεσης, της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 25% και της ανεργίας που επίσης βρίσκεται κοντά στο 25%, είναι ακριβότερη από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, αλλά και από την Πορτογαλία και την Ισπανία.


Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, το επίπεδο τιμών στα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά είναι υψηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 3%.

 

Τα γαλακτοκομικά και αυγά είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη δεύτερη ακριβότερη χώρα, μετά την Κύπρο, μεταξύ των "28" σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

 

Η Ελλάδα είναι κατά 17% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη μεταξύ των "28" στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών, εξέλιξη η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην υπερφορολόγηση των εν λόγω προϊόντων.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές σε ένα άλλο βασικό προϊόν της καθημερινής μας διατροφής.

 

Ο λόγος για το ψωμί και τα δημητριακά, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα είναι κατά 14% ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη σε αυτή την κατηγορία μεταξύ των "28".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.