ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καρφιά Παππά:Το μέλλον της Ένωσης δεν κρίνεται από συζητήσεις τεχνοκρατών

16:16 - 22 Ιουν 2016 | Οικονομία
Καρφιά Παππά:Το μέλλον της Ένωσης δεν κρίνεται από συζητήσεις τεχνοκρατών
Σε άλλο μήκος κύματος από όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στο συνέδριο του Economist κινήθηκε ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς σε σχέση με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τις κοινωνίες μας να πληρώσουν το τίμημα της ανισότητας. Αναφέρομαι στην εκλογίκευση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Το λέμε με κάθε ειλικρίνεια. Καλωσορίζουμε τη μεταστροφή. Οι στόχοι του 4,5 ήταν ανέφικτοι και θα υπονόμευαν την πορεία. Καλωσορίζουμε Στο 1,5 με 2% πρέπει να είναι ο στόχος για πλεονάσματα μετά το 2018. Οι δανειακές υποχρεώσεις στο μέλλον δε θα κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να βάλουν σε κίνδυνο τη χώρα» τόνισε ο κ. Παππάς ενώ δικαιολόγησε την περυσινή μακρόσυρτη διαπραγμάτευση.


«Το δημοψήφισμα συνέβαλε στο να φύγουμε από τις δεσμεύσεις των υψηλών πλεονασμάτων, συνέβαλε στο να καταλάβουν ότι οι εταίροι ότι ο τρόπος γα πλεονάσματα δεν είναι ο τρόπος για να πετύχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη. Η χρηστή διαχείριση δεν επαρκεί για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη .Εάν μια άλλη χώρα, μεγάλη, πέσει σε μια περιδίνηση όπως η Ελλάδα δε είναι ευοίωνο το μέλλον. Πρέπει η ΕΕ να βγάλει από την Ελλάδα συμπεράσματα. Τα προηγούμενα προγράμματα επιτομή της αποτυχίας.Τα χρέη δεν μπορούν να πληρωθούν με πλεονάσματα. Πρέπει να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή συζήτηση για κοινή λύση των χρεών.Να γίνει προπομπός η συζήτηση για πλεονάσματα για τη στήριξης της ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα είναι προπομπός σε αυτή τη συζήτηση. Θα πρωταγωνιστήσει ώστε να μην ξανασυμβούν αυτά»


Μάλιστα ο κ. Παππάς έριξε «χολή» κατά των εκπροσώπων των θεσμών και δη του ΔΝΤ του οποία η εκπρόσωπος Ντ. Βελκουλέσκου εξέφρασε την έντονη αμφισβήτησή της για την πορεία και τη βιωσιμότητα του προγράμματος νωρίτερα στο συνέδριο του βρετανικού περιοδικού.


«Το μέλλον της Ένωσης δε θα κριθεί από συζητήσεις τεχνοκρατών. Η επιλογή του Ευρωκοινοβουλίου είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αν κάθε χώρα ξεχωριστά καθαρίζει την αυλή της δε θα είναι όλα καλά. Η ιδέα αυτή δε λειτουργεί» τόνισε.


Παράλληλα αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι έχει μπει σε σειρά και διαδικασίας σταθεροποίησης.


«Είμαστε σε μια χρονιά που η Ελλάδα προβάλλει ως λύση παρά ως πρόβλημα.Η οικονομία πάει καλύτερα κι αν δεν καθυστερούσαν οι Θεσμοί η βελτίωση θα ήταν μεγαλύτερη. Η οικονομία μας βελτιώνεται, ο στόχος για πλεόνασμα πάει πάνω από τις προσδοκίες, ο τουρισμός πάει καλά, έχουν ψηφιστεί μεταρρυθμίσεις.
Είναι σε διαδικασία σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ηλεκτρονικό χρήμα και η απλοποίηση της αδειοδότησης Τελευταίο αλλά όχι έσχατο και το θέμα του χρέους.
Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει με αξιόπιστα δίκτυα και να γίνει κόμβος εμπορίου.


Πολλοί πίστευαν ότι δε θα τα καταφέρουμε. Όμως διαψεύστηκαν.
Εμείς έχουμε αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφαλιστικό, το ξεκαθάρισμα στο τηλεοπτικό τοπίο.Προχωράμε μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις εξαρτήσεις του κράτους από το πολιτικό σύστημα. Όμως έχουμε μπροστά μας προκλήσεις.
Π.χ. Η μείωση του εργασιακού κόστους δεν οδηγεί στην αύξηση της παραγωγικότητας» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

 


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.