ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Το 3ο Μνημόνιο κόστισε πάνω από 86 δισ. ευρώ

13:09 - 12 Ιουλ 2016 | Οικονομία
Στουρνάρας: Το 3ο Μνημόνιο κόστισε πάνω από 86 δισ. ευρώ
Στις δυσμενείς επιπτώσεις που επέφερε στην ελληνική οικονομία η παρατεταμένη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας από τη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος που επωμίστηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε «θετική στροφή» την αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα, ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να επιτευχθούν μεν οι δημοσιονομικοί στόχοι λόγω της υπερφορολόγησης αλλά, την ίδια ώρα, να χαθούν οι αναπτυξιακοί.

 

 

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υποστήριξε χαρακτηριστικά: «το 2014, μετά από μια διετή προσπάθεια, είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Θυμίζω είχαμε παράγει πρωτογενές πλεόνασμα τότε και είχε βγει και η ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές τόσο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις όσο και το Δημόσιο. Σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται πάλι θετικές το 2016».



Το κόστος της διαπραγμάτευσης

Ο κεντρικός τραπεζίτης, τόνισε χωρίς περιστροφές ότι η διαπραγμάτευση του 2015 «δεν απέδωσε» και πρόσθεσε:


«Πολλοί ρώτησαν για το κόστος αυτής της διαπραγμάτευσης, αν αυτό το κόστος των 86 δισ. που ανέφερα είναι πραγματικό κόστος. Κοιτάξτε, εγώ έκανα μια ήπια προσέγγιση. Είπα ότι τα 86 δισ. είναι μια προσέγγιση του κόστους για το τρίτο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο αυτό καθ’ αυτό δεν ήταν επιθυμητό από κανέναν. Κανείς δεν ήθελε να υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο, νομίζω άρα ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο μνημόνιο. Το ότι οδηγηθήκαμε σε περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων, σε μεγάλη εκροή καταθέσεων, αυτό είναι ένα σημαντικό κόστος. Εάν επιθυμείτε να το συνδέσετε αυτό με κόστος πραγματικό, δηλαδή μείωσης της περιουσίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αυτό προκύπτει. Εάν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε το ΔΝΤ το τέλος του 2014 και την συγκρίνετε με την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε τον Ιούλιο του 2015, θα δείτε ότι οι δύο καμπύλες απέχουν 30% του ΑΕΠ. Εάν προσθέσετε σε αυτό και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών -για να μην σας πω το υπόλοιπο κόστος του ιδιωτικού τομέα- προκύπτει σαφώς ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος. Βεβαίως, δεν λέω ότι αυτό το κόστος είναι μόνιμο, μπορεί σιγά-σιγά να μειωθεί ακολουθώντας τη σωστή πολιτική. Αυτή για παράδειγμα που γίνεται τώρα θεωρώ ότι είναι μια πολιτική επιστροφής στην πραγματικότητα και χαίρομαι που έγκαιρα η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Έγκαιρα. Υπέγραψε τη συμφωνία και αρχίζει το κόστος αυτό και μειώνεται»



Τι είπε για το «Plan X»



Αναφερθείς στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επί ημερών Γιάννη Βαρουφάκη και το περιβόητο Plan X, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τέτοιου είδους σενάρια και ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος «έκανε το καθήκον της», με βάση την πληροφόρηση που είχε.

 

Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για πιθανή ατελή πληροφόρησή του την επίμαχη περίοδο, ενώ, αποφεύγοντας να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και να πάρει θέση απέναντι στις αποκαλύψεις του Τζέϊμς Γκαλμπρέϊθ και του Γιάννη Βαρουφάκη, σχολίασε αιχμηρά ότι αγνοεί εάν πρόκειται για «ματαιοδοξία των συγγραφέων ή πραγματικότητα».

 

Ερωτηθείς, δε, αν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξετάσει κάποιο Plan B για την ελληνική οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε με νόημα για το ενδεχόμενο να αληθεύουν οι αποκαλύψεις Γκαλμπρέϊθ, δηλώνοντας εμφατικά ότι «Η ΤτΕ δεν έχει Plan B ή πλάνα επιστροφής σε εθνικά νομίσματα. Η ΤτΕ θεωρούσε θεωρεί και θα θεωρεί ότι το εθνικό νόμισμα είναι το ευρώ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.