ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ψηφιακή σύγκλιση «δίνει» 5 δισ. στο ΑΕΠ

19:55 - 14 Ιουλ 2016 | Οικονομία
Η ψηφιακή σύγκλιση «δίνει» 5 δισ. στο ΑΕΠ
Απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας είναι ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, ένα εκ των οποίων είναι οι νέες τεχνολογίες, υποστηρίζει ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Γιαγλής. Ο αντιπρύτανης του ΟΠΑ, με αφορμή τη νέα μελέτη με τίτλο «Οι Ψηφιακές Επικοινωνίες Βασικός Πυλώνας Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που πρόσφατα ολοκλήρωσε ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη στην ΕΡΤ1 στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, οι οποίες παραμένουν εν πολλοίς ανεκμετάλλευτες.

Ανεκμετάλλευτη η δυναμική των ψηφιακών επικοινωνιών

 

Η Ελλάδα έχει ένα οικοσύστημα startups που κάνει θαύματα στον χώρο των κινητών εφαρμογών και επικοινωνιών με πάνω από μισό δισ. ευρώ τζίρο, επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «έχουμε την ευτυχία να έχουμε πολύ καλό προσωπικό, φοιτητές που βγαίνουν (από τα ελληνικά πανεπιστήμια), πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά όσοι μένουν διαπρέπουν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βάση υπάρχει και αρκεί να αξιοποιηθεί οργανωμένα, ώστε να έρθουν άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΠΑ, μόλις η χώρα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση δεδομένων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, περίπου 5 δισ. ευρώ έως το 2020.

 

Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός

 

Ο κ. Γιαγλής ξεκαθάρισε ότι για να συμβεί αυτό, χρειάζονται όχι μόνον επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες φαίνεται ότι πραγματοποιούνται στις κινητές επικοινωνίες, με τη χώρα να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ σε υποδομές 4G, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, αλλά και το κράτος πρέπει να δώσει ένα σαφές, σταθερό και φιλικό προς τις επενδύσεις ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει πολλαπλές εφαρμογές με σημαντικά οφέλη σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα logistics, η ηλεκτρονική τραπεζική και μπορεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης.

 

Η Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΠΑ, υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αφήνει αναξιοποίητη την ψηφιακή δυναμική. Τα στοιχεία του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) είναι ενδεικτικά, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28 με τις επιδόσεις στη χρήση της ευρυζωνικότητας και στο τζίρο από το ηλεκτρονικό εμπόριο να είναι απογοητευτικές.

 

«Φτάσαμε π.χ. στην κινητή τηλεφωνία να έχουμε ένα τέλος 12% και να είμαστε η μόνη χώρα μαζί με την Ουγγαρία που επιβάλει χαράτσι στην επικοινωνία, σαν να είναι μια υπηρεσία που το κράτος θέλει να περιορίσει τη χρήση της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης του ΟΠΑ και αναρωτήθηκε πώς «είναι δυνατόν μια χώρα που στον 21ο αιώνα υπερφορολογεί τις ψηφιακές επικοινωνίες να ελπίζει να πάει μπροστά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.