ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία ΕΤΕπ με Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας

16:41 - 15 Ιουλ 2016 | Οικονομία
Συμφωνία ΕΤΕπ με Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας
Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν σήμερα από κοινού Συμφωνία Χρηματοδότησης της έρευνας που διεξάγεται στη χώρα ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτή αφορά την πρώτη φάση των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση βασικής έρευνας στην Ελλάδα που χορηγεί η ΕΤΕπ, οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρώπης.

Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 9 δισ. ευρώ για να συνεχιστεί η υλοποίηση καίριων έργων υποδομής – μεταξύ άλλων στους τομείς της παιδείας, της ενέργειας, των αποβλήτων και της ύδρευσης – και επενδύσεων επιχειρήσεων, στο σύνολο της Ελλάδας.

Σκοπός του ΕΛΙΔΕΚ, νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι κυρίως η υποστήριξη της ποιοτικής έρευνας και η χορήγηση υποτροφιών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα και τη Καινοτομία. Δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι τα Α.Ε.Ι. και οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς της χώρας. Με τη δραστηριότητά του το ΕΛΙΔΕΚ θα διασφαλίσει τη δημιουργία ερευνητικών θέσεων για νέους επιστήμονες και μεταδιδακτορικούς φοιτητές που διαφορετικά μπορεί να εγκατέλειπαν τη χώρα.

Καίριο βήμα προς τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Χρηματοδότησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 15 Ιουλίου 2016, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτου, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη, του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Φωτάκη και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. J. Taylor, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.