ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης: Νέα προγράμματα για ενίσχυση επιχειρηματικότητας

17:15 - 27 Ιουλ 2016 | Οικονομία
Χαρίτσης: Νέα προγράμματα για ενίσχυση επιχειρηματικότητας
Επτά νέα χρηματοδοτικά προγράμματα , συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του χρόνου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στο ίδιο διάστημα, προβλέπεται και η προκήρυξη νέου «Εξοικονομώ Κατ' Οικον», αλλά και ειδικού προγράμματος για τη στήριξη επιχειρήσεων franchising. Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας την εξέλιξη των προηγούμενων προγραμμάτων και τη διαμόρφωση των νέων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση μέσα στο 2016 θα προκηρυχθούν οι προσκλήσεις στο πεδίο της επιχειρηματικότητας:

 

Η δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που προβάλλεται ως βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

 

Η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

 

Η δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.

 

Η δράση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, κρίσιμη για τη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Έπονται δράσεις για την αναβάθμιση εταιριών franchising και επιχειρήσεων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. θεατρικών). Οι δράσεις αυτές θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

 

Εκτός των 9 στρατηγικών τομέων του ΕΠΑνΕΚ, θα προκηρυχθούν δράσεις για την «αναβάθμιση επιχειρήσεων λιανεμπορίου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών», καθώς και για το «ψηφιακό voucher», δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού και αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού τους.

 

Η δράση με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, που αφορά συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

 

Τέλος με ελάχιστο προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται σταδιακά η επιχορήγηση ελληνικών φορέων που συνεργάζονται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs.

 

Πέραν των παραπάνω δράσεων, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται και η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου των δράσεων: α) Αυτοαπασχόληση Πτυχιούχων β) Νεοφυής επιχειρηματικότητα, γ) Αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της οικονομίας.

 

Το Εξοικονομώ Κατ΄Οικον

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης, εντός του επομένου διαστήματος θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση 8-10.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον».

Ήδη το ΕΤΕΑΝ έχει στείλει τους καταλόγους με τους δυνητικά εντασσόμενους στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους ωφελούμενους. Για τη δράση της νέας προγραμματικής περιόδου προγραμματίζεται να ενταχθούν γύρω στις 30.000 ωφελουμένων.

Η δράση θα ανακοινωθεί μέσα στο 2016 και ο αρχικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.