ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έσοδα, αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στην κορυφή της Αυγουστιάτικης ατζέντας

12:22 - 01 Αυγ 2016 | Οικονομία
Έσοδα, αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στην κορυφή της Αυγουστιάτικης ατζέντας
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κυβέρνηση καθώς το Σεπτέμβριο μπαίνει μπρος η διαδικασία ελέγχου για το τι έχει υλοποιηθεί και τι όχι σε σχέση με τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού.

Έτσι μπορεί να ξεκινούν ύστερα από δύο χρόνια κάποιες σύντομες διακοπές για κάποιους στην κυβέρνηση ωστόσο από 16/8 αναμένεται να φορτσάρει το Μαξίμου και η οδός Νίκης ώστε να κλείσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους Θεσμούς.

 

Σημειώνεται ότι από την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί η αποδέσμευση της υποδόσης 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η συνέχιση της εκταμίευσης των μηνιαίων ποσών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
 
Πρώτο στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων είναι το κυνήγι των φορολογικών εσόδων, καθώς η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο, τον μήνα με τις περισσότερες προγραμματισμένες εισπράξεις ολόκληρου του έτους, κρίνει εν πολλοίς την πορεία συνολικά υλοποίησης του στόχου για 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει πείσει ότι δε χρήζουν αλλαγές στα όσα νομοθέτησε τον Μάιο για ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και μικρομεσαίους, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους.
 
Μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.), με την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Επίσης θα πρέπει να καταγραφεί η πρόοδος σε σχέση με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ΑΔΜΗΕ (ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές), αλλά και με την εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.
 
Στο μέτωπο των τραπεζών και της στελέχωσης του «υπερταμείου» που είναι και το πιο καυτά ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταφθάσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr, λίστες με ονόματα υποψηφίων για συμμετοχή στα νέα διοικητικά σχήματα. Πολλά γνωστά ονόματα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς φιγουράρουν όπως και στελέχη Ελληνικής καταγωγής, που έχουν πορεία στον κλάδο σε ξένες αγορές.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να συγκροτηθεί το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Με τη σειρά του, το εποπτικό συμβούλιο θα πρέπει να ορίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
 
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων  έχει ζητηθεί από τους θεσμούς να μεταβιβαστεί άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ το πακέτο των μετοχών του ΟΤΕ, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την 35ετή παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού, αλλά και των τριών κάθετων αξόνων. Η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η επιλογή του χρηματοοικονομικού, του νομικού και του τεχνικού συμβούλου.
 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.