ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρωσική «εμπειρία» οδηγός για τη βελτίωση του συστήματος visa

17:21 - 09 Σεπ 2016 | Οικονομία
Η ρωσική «εμπειρία» οδηγός για τη βελτίωση του συστήματος visa
Πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό όλων των διαδικασιών εκδόσεων θεωρήσεων από τα προξενεία του εξωτερικού αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε στη Ρωσία και να μεταφερθεί η γνώση αυτή σε χώρες που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη προετοιμασία ώστε τα γραφεία της χώρας στο εξωτερικό σε χώρες εκτός Σένγκεν όπου απαιτείται θεώρηση εισόδου να είναι έτοιμα πριν την αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν, για να προσελκυστεί για την επόμενη σεζόν ο μέγιστος δυνατός αριθμός τουριστών.

«Θέλουμε να δουλέψει σωστά το σύστημα ώστε αφενός να τηρείται η νομιμότητα, αφετέρου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και η βιομηχανία του τουρισμού. Υπάρχει πλέον η εμπειρία που αποκτήθηκε στη Ρωσία και μέσα στο ίδιο πλαίσιο και με την ίδια μεθοδολογία μπορούν να ενισχυθούν έγκαιρα όλες οι προξενικές μας αρχές, κατά προτεραιότητα βέβαια εκείνες που λειτουργούν σε χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα», αναφέρεται σχετικά.

 

Στο μεταξύ, αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εκδόσεις θεωρήσεων visa από τις προξενικές αρχές στη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο 2016 τα τρία Γενικά Προξενεία στη Ρωσία εξέδωσαν 114.864 θεωρήσεις, έναντι 109.569 τον Ιούλιο φέτος (2016) και 90.907 τον Αύγουστο πέρσι (2015).

 

Η αύξηση σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι ανέρχεται στο 20% ενώ για πρώτη φορά ο Αύγουστος ενός έτους καταγράφει στη Ρωσία περισσότερες θεωρήσεις από τον Ιούλιο του ιδίου (δηλ. μέχρι τώρα τον Αύγουστο καταγραφόταν πάντα μείωση). Φαίνεται ότι η τάση του last minute αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις (πραξικόπημα στην Τουρκία) όσο και η καλή φήμη που έχουν αποκτήσει οι προξενικές μας αρχές ως προς τις δυνατότητες διεκπεραίωσης, έπαιξαν ρόλο σε αυτό.

 

Ως αποτέλεσμα του θετικού Αυγούστου, το 2016 καταγράφει στο 8μηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος) αύξηση θεωρήσεων 13,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι (σε αριθμό, 444 χιλ. περίπου θεωρήσεις έναντι 391 χιλ.).

 

Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως είναι η έκδοση των θεωρήσεων σε 24 ώρες από την παραλαβή του αιτήματος από τα τρία Γενικά Προξενεία, που έχει γίνει κατορθωτό ήδη από τα τέλη Μαΐου και διατηρήθηκε όλη τη θερινή περίοδο. Σχετικό και το tweet - δήλωση του κ. Ανδρεάδη, προέδρου ΣΕΤΕ, πριν λίγες μέρες. Υπενθυμίζεται επίσης επίσης το μεγάλο ποσοστό τριετών θεωρήσεων στους Ρώσους πολίτες που το δικαιούνται. Όπως αναφέρουν πηγές του υπ. Εξωτερικών οι θεωρήσεις με διάρκεια από ένα έτος και πάνω υπερβαίνουν το 85% του συνόλου.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.