ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τρέχουν» για την κατάθεση νομοσχεδίων για αδήλωτα εισοδήματα-ηλεκτρονικό χρήμα

13:37 - 13 Σεπ 2016 | Οικονομία
«Τρέχουν» για την κατάθεση νομοσχεδίων για αδήλωτα εισοδήματα-ηλεκτρονικό χρήμα
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατάθεση κρίσιμων νομοσχεδίων τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Τσακαλώτου, Σταθάκη και Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών που ολοκληρώθηκε.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον ανέφερε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, είναι η άμεση κατάθεση των δύο νομοσχεδίων, ενώ εντός της εβδομάδας θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αρθούν οι αρχικές ενστάσεις των δανειστών, ειδικότερα για το θέμα του φορολογικού συντελεστή για τη φορολογική αποκάλυψη και του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

 

Στη συνάντηση που εξέτασε συνολικά την πορεία του προγράμματος τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

 

1. Το πρόγραμμα των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας.

2. Τα προς υλοποίηση προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης.

3. Η δεύτερη αξιολόγηση (προπαρασκευαστικά ζητήματα).

4. Θέματα που αφορούν τα νομοσχέδια: α) Εθελουσία αποκάλυψη εισοδημάτων και β) Ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα οποία πρόκειται σύντομα να κατατεθούν στη Βουλή.


Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών προβλέπεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016.

 

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες στα δύο αυτά θέματα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά.

 

Για το σκοπό αυτόν, στο υπουργείο Οικονομικών προτείνουν την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έως τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις.

 

Αρμόδιες πηγές του υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά. Στη σημερινή συνάντηση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκαν ακόμη η πορεία υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα «milestones» για τη β' αξιολόγηση καθώς και το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων έως και την ερχόμενη Παρασκευή που προβλέπεται να διαρκέσει η φάση της επίσκεψης των επικεφαλής των Θεσμών.

 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.