ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενστάσεις από θεσμούς για το Αναπτυξιακό Ταμείο;

13:17 - 14 Σεπ 2016 | Οικονομία
Ενστάσεις από θεσμούς για το Αναπτυξιακό Ταμείο;
Σε ναυάγιο οδηγείται το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου. Αυτό διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιο νόμου που έχει συντάξει για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, οι θεσμοί αντιδρούν στην αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ με τον τρόπου που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς κρίνουν ότι η λειτουργία του θα είναι ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, για να υπάρξει η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με τη μορφή που επιθυμεί η κυβέρνηση θα χρειαστεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Η βάση του κυβερνητικού σχεδίου, όπως αναφέρθηκε, προβλέπει τη σταδιακή μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε τύποις αναπτυξιακή τράπεζα, κάτι που είχε απορριφθεί εξαρχής από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το υπό σχεδιασμό Αναπτυξιακό Ταμείο θα μπορεί να χορηγεί πιστώσεις, εγγυήσεις αλλά και να διαχειρίζεται σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Εν τούτοις φαίνεται να έχει βρεθεί ένα σημείο επαφής και συναίνεσης για την ενδυνάμωση του ΕΤΕΑΝ μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του. Δηλαδή εξετάζεται η διαχείριση περισσότερων κονδυλίων και προγραμμάτων, δουλειά την οποία κάνει και σήμερα το ΕΤΕΑΝ.

 

Την ίδια στιγμή, παρατηρήσεις δέχθηκε και το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, καταγράφηκαν ορισμένες διαφωνίες ως προς το πλάνο υλοποίησής του.

Τέλος, ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι θεσμοί από την πορεία του ΕΣΠΑ και από τον σχεδιασμό του αναπτυξιακού νόμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 14 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.