ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στοπ» από δανειστές στη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου

15:56 - 14 Σεπ 2016 | Οικονομία
«Στοπ» από δανειστές στη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου
«Κόκκινη κάρτα» βγάζουν οι θεσμοί στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου, όπως φάνηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιό της για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, αλλά οι θεσμοί διαφώνησαν, κρίνοντας πως το Ταμείο αυτό θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο τραπεζικό σύστημα.

 

Ωστόσο, φαίνεται πως προκρίνεται το σενάριο της ενδυνάμωσης του ΕΤΕΑΝ μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του.

 

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι «επιδιώκει τη ριζική αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό».

 

Και προσθέτει:

 

«Σύμφωνα και με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης
  • Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται
  • Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων
  • Η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών
  • Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις Τράπεζες. 

Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

 

«Φρένο» στη δημιουργία bad bank

 

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στα σχέδια των τραπεζών για σύσταση bad bank.

 

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας εξερχόμενος της συνάντησης με τους Θεσμούς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό, τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε».

Δήλωση που αποτυπώνει τη διάθεση της κυβέρνησης να μην διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη σύσταση bad bank για τη διαχείριση κόκκινων δανείων που φαίνεται να ξαναβάζουν στο τραπέζι τραπεζικά στελέχη.

 

Αύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας θα έχει νέα επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στην οριζόντια διαχείριση και αντιμετώπιση των οφειλών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και τζίρου, σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:24 - 14 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.