ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "όχι" των δανειστών και ο... αστερισμός των μονομερών ενεργειών

08:27 - 15 Σεπ 2016 | Οικονομία
Τα "όχι" των δανειστών και ο... αστερισμός των μονομερών ενεργειών
Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν στην Ελλάδα με διάθεση για πολλές αρνήσεις και η κυβέρνηση, μοιάζει να "νοσταλγεί" τις εποχές που ζούσε στον... αστερισμό των μονομερών ενεργειών.

Από τη Δευτέρα που έφτασαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών μοιράζουν… άκυρα στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που δεν κρύβει την ενόχλησή της. Στελέχη της μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις το κυβερνητικό επιτελείο θα σκεφθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθεί ακόμα και μονομερώς, εφόσον μπορεί να αποδείξει πως οι επιλογές του δεν επηρεάζουν τους οικονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους.

 

Το εννοούν; Μπλοφάρουν; Το λένε για τα μάτια του κόσμου; Για να κρύψουν τις αδυναμίες τους;  Όπως και να `χει, μοιάζει βέβαιο πως η κυβέρνηση όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις θα θέσει και αυτή την παράμετρο πριν υποκύψει ξανά. Σε αυτή τη λογική μάλιστα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει σαν έξτρα «όπλο» και την ομιλία Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ, την οποία το Μαξίμου έσπευσε αμέσως να αναδείξει ως χρήσιμο εργαλείο για τη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν ουσιαστικά συμφωνεί απόλυτα με όσα συζητήθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Συνόδου του Νότου.

 

Τα «όχι» που πόνεσαν

 

Το πιο πρόσφατο και ηχηρό «όχι» που εισέπραξε η κυβέρνηση ήταν αυτό που ακούστηκε στο σχέδιο του Αναπτυξιακού Ταμείου, το οποίο σύμφωνα με τους δανειστές έρχεται σε σύγκρουση (επί της ουσίας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργεί ανταγωνιστικά), με το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Tα πιο… ενοχλητικά, όμως, «όχι» είναι αυτά που λένε οι δανειστές σε δύο από τις (λίγες είναι η αλήθεια) εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο, χωρίς το «ok» των θεσμών και δεσμεύθηκε πως θα τις εφαρμόσει. Τώρα, όμως, εισπράττει αρνήσεις και για τις δύο, γεγονός που τον εκθέτει και ανοίγει (έστω και ανεπίσημα) τον… ασκό των μονομερών ενεργειών. Ίσως είναι κι αυτή μια λύση για το Μαξίμου που ξεμένει από στόχους, αν συνυπολογίσει κανείς πως και το χαρτί του χρέους που έπαιξε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη μοιάζει να έχει ήδη "καεί". 

 

Η πρώτη εξαγγελία αφορά στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και η δεύτερη στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

 

Οι πιστωτές αντέδρασαν στη δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να χρωστάει στο Δημόσιο και τα Ταμεία και να «προικίζεται» με έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Πάντως, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα υπάρχει υπάρχει αυτή η διάταξη. Θα κάνει πάλι πίσω;

 

"Στοπ" βάζουν οι θεσμοί και στην οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων αν και ο πρωθυπουργός παρουσίασε το μέτρο ως «σίγουρο» βάζοντάς το στα προσεχώς της Βουλής.  Οι δανειστές από τη μεριά τους προτείνουν την επιβολή υψηλών συντελεστών που φθάνουν ακόμα και στη δέσμευση ολόκληρου του ποσού και σε ορισμένες περιπτώσεις οι οφειλέτες καλούνται να πληρώσουν προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το ύψος του κεφαλαίου που αποκαλύπτεται. Το «δώρο» για αυτούς είναι ή άρση των ποινικών διώξεων. Η κυβέρνηση, όμως, ισχυρίζεται πως αυτή η πρόταση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, γιατί απλούστατα κανείς δεν θα σπεύσει να προχωρήσει σε αυτοκαταγγελία, αν το μόνο που θα έχει ως όφελος είναι να γλιτώσει από τις ποινικές κυρώσεις, ενώ η απώλεια χρημάτων σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά και αυτά που έκρυψε.

 

Έρχεται και Συνέδριο

 

Κάπως έτσι, μέσα στην κυβέρνηση αρχίζουν να ακούγονται φωνές από τα… παλιά με σκέψεις για μονομερείς ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως θα γίνουν ακόμη πιο ηχηρές στη διάρκεια του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εκτός από τις ανεπίσημες διαρροές υπάρχουν και μάλιστα επίσημες δηλώσεις που το "φανερώνουν", με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον Real είπε πως "έχουμε τη δυνατότητα αυτόνομης διατύπωσης της πολιτικής, εφόσον δεν θιχτούν τα οικονομικά της χώρας".

 

Στη συνέχεια τόνισε πως για όλα τα ανοιχτά θέματα θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες και «δεν υπάρχει ανάγκη μονομερών κινήσεων», προσθέτοντας όμως με νόημα και ένα… «προς το παρόν».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:27 - 15 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.