ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρές επιφυλάξεις δανειστών για το «πάγωμα» οφειλών

14:11 - 15 Σεπ 2016 | Οικονομία
Ισχυρές επιφυλάξεις δανειστών για το «πάγωμα» οφειλών
Στον αέρα βρίσκονται δύο πόλύ σημαντικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με αυτά και μετά να τοποθετηθούν οριστικά.

Πρόκειται για το «πάγωμα» των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για το αίτημα των επαγγελματιών για μετατροπή των επικουρικών ταμείων τους και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά.

 

Όπως έλεγε μετά τέλος της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος, «εμείς θέσαμε τα ζητήματα, οι επικεφαλής των θεσμών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και θα τα στείλουμε σε νεότερη τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, όταν θα έχουν φύγει από την Αθήνα».

 

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, «εμείς θέσαμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη «πάγωμα» οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από 1/1/17, αλλά και τη ρύθμιση που ζητούν γιατροί δικηγόροι κλπ. για τα επαγγελματικά ταμεία που θα αναλάβουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ».

 

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων συνδέεται με τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να κλείσουν όλα μαζί.

 

Να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπήρξαν ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.

 

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δε θα υπάρξει νέα παράταση διατήρησης του αγγελιοσήμου (η προθεσμία λήγει 30 Σεπτεμβρίου) και ότι στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των εργοδοτών θα γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.

 

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να ζητήσετε να μπει ασφαλιστική εισφορά, κάντε το».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.