ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενα: «Φορτσάρει» η κυβέρνηση μετά τις «κίτρινες κάρτες» των Θεσμών

08:53 - 19 Σεπ 2016 | Οικονομία
Προαπαιτούμενα: «Φορτσάρει» η κυβέρνηση μετά τις «κίτρινες κάρτες» των Θεσμών
Τρέχει πλέον η κυβέρνηση ώστε να προλάβει προθεσμίες και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει για την ελληνική πλευρά που επιδιώκει γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε πέρα από την καταβολή των δόσεων που σε μεγάλο ποσοστό πάνε σε προμηθευτές (είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην υγεία τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν, μόνο στην υγεία, δοθεί 750 εκατομ. σύμφωνα με όσα είπε ο υπ. Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη εκδήλωση για τον κλάδο του φαρμάκου), να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το χρέος αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είναι ενδεικτικό ότι στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι οι συζητήσεις θα προχωρήσουν «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί και θα έχουμε σύντομα εξελίξεις».
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις 15 ενέργειες (milestones - ορόσημα) που απαιτούνται για την υπό-δόση ως το τέλος Οκτωβρίου, όπου οριοθετείται και το τέλος της α’ αξιολόγησης. Έτσι την εβδομάδα που ξεκίνησε, πιθανότατα μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, ενώ προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη για κρίσιμα θέματα, όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πάγωμα των οφειλών, το υπερταμείο και η εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό όλα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν από το Euroworking group της 29ης Σεπτεμβρίου, ώστε τα αργότερο στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 17 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι 1,7 δισ. ευρώ (εκ των 2,8) προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς του προμηθευτές του, ενώ η δόση των 6,1 δισ. προβλέπεται στα κείμενα της Κομισιόν να δοθεί στην Ελλάδα μετά από τη δεύτερη αξιολόγηση. Τυχόν καθυστερήσεις (που ειδικά για τη δεύτερη αξιολόγηση φαντάζουν πολύ πιθανές) θα επιβαρύνουν τις συνθήκες ρευστότητας και τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας. 
Η πίεση του χρόνου, έτσι, είναι δεδομένη για την Ελληνική πλευρά καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά από το τέλος Σεπτεμβρίου τα 2,8 δισ. ευρώ θα πάψουν να είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία και η πρώτη αξιολόγηση θα λήξει αυτόματα, εκτός αν υπάρχει δεδομένη πρόοδος.
Πάντως πληροφορίες του Reporter.gr από την κυβερνητική πλευρά αναφέρουν ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς πολλά θέματα έχουν προσχωρήσει, ενώ έχει ήδη γίνει και σχετική προετοιμασία εν όψει της επόμενης αξιολόγησης. Ενδεικτικά αναφέρουν τα θέματα ανοίγματος των θεμάτων της λειτουργίας της αγοράς (π.χ. Εργαλειοθήκη 3) όπου ήδη καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στα θέματα π.χ. χονδρεμπορίου, ηλεκτρονικού εμπορίου κτλ.
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει αφενός με βάση και τη συνεννόηση με τους θεσμούς να καταθέσει στις 3 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ θα πρέπει να προετοιμάζεται και για το μεσοπρόθεσμο όπου θα αποτυπωθεί το δημοσιονομικό σενάριο για την τριετία.
Αγκάθια που ήδη καταγράφηκαν
Στις συναντήσεις που έγιναν την τελευταία εβδομάδα με τους Θεσμούς, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του Υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις «υπάρχει η πεποίθηση ότι θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες», ενώ υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (πλαστικό χρήμα). Για το νομοσχέδιο που αφορά  στην εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων το ίδιο κορυφαίο στέλεχος σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση» αλλά και οι δυο είναι πολύ κοντά.
Για το θέμα των ΔΕΚΟ που θα περάσουν υπό τη διοίκηση του Υπερταμείου εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες από κορυφαίους Υπουργούς. Για την παραχώρηση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ στο νέο σχήμα αντιδρά έντονα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενώ «βέτο» έχει θέσει κατά τις πληροφορίες για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί εξέφρασαν ενστάσεις για δύο από τις τρεις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη στελέχωση του πανίσχυρου Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου (για τους Γιώργο Σταμπουλή και Ολγα Χαρίτου) όχι όμως και για το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Ταβλά. Ο συμβιβασμός για το θέμα δεν φαντάζει αδύνατος και σε αυτή την περίπτωση επικεφαλής θα είναι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ και το έτερο μέλος από την πλευρά των Θεσμών θα είναι ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα.
Με βάση το μνημόνιο, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα έχει πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο με παρουσία δύο ξένων που θα ορίζονται από την ευρωπαϊκή πλευρά και θα ελέγχουν επί της ουσίας τα πάντα εφόσον κάθε απόφαση θα λαμβάνεται με πλειοψηφία τεσσάρων-πέμπτων.
Παράλληλα οι Θεσμοί έχουν βάλει αστερίσκους για τη διάθεση των εσόδων από τις τηλεοπτικές άδειες, στο πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στην πρόταση της κυβέρνησης για την εξεύρεση των περίπου 800 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) του 2017, στη μετεξέλιξη του μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε αναπτυξιακό ταμείο με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργεί περίπου ως τράπεζα, δηλαδή ανταγωνιστικά προς το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 19 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.