ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάργηση τελών περιαγωγής και 5G φέρνουν επανάσταση- Υστερεί η Ελλάδα

13:41 - 22 Σεπ 2016 | Οικονομία
Κατάργηση τελών περιαγωγής και 5G φέρνουν επανάσταση- Υστερεί η Ελλάδα
Η κατάργηση των τελών περιαγωγής το 2017, αλλά και η πλήρης ανάπτυξη δικτύων 5G σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2025 αναμένεται να βάλουν σε νέα «ψηφιακή» τροχιά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μάλιστα, το θέμα της ψηφιακής ατζέντας είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΕ, όπως είχε αναφέρει και ο Πρόεδρος Γιούνκερ σε ομιλία του.

 

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σώμα των Επιτρόπων συζήτησε χτες ένα αναθεωρημένο σχέδιο των κανόνων που απαιτούνται για να αποφευχθούν εγκαίρως οι καταχρήσεις μετά την κατάργηση των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2017. Συζήτησαν επί μιας νέας προσέγγισης όσον αφορά την αρχή της «εύλογης χρήσης» και συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν στους καταναλωτές όρια όσον αφορά το χρόνο ή τον όγκο κατά τη χρήση των κινητών τους συσκευών στο εξωτερικό εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η νέα αυτή προσέγγιση προβλέπει ισχυρό μηχανισμό διασφάλισης για τους φορείς εκμετάλλευσης έναντι πιθανών καταχρήσεων.

 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν με την πρότασή μας για την κατάργηση των τελών περιαγωγής για τους ταξιδιώτες εντός της ΕΕ. Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε χαμηλές τιμές για τους χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις νέες κινητές υπηρεσίες. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα μπορούσαν να δεχτούν κάτι διαφορετικό» ανέφερε ο Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά.

 

Ο Γκίντερ Έτινγκερ, Επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, δήλωσε: «Τα μέτρα της Επιτροπής για τις τιμές περιαγωγής έχουν φέρει αποτελέσματα για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Το σημερινό σχέδιο κανόνων διασφαλίζει την κατάργηση των τελών περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017 για όλους όσους ταξιδεύουν περιοδικά εντός της ΕΕ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι φορείς εκμετάλλευσης διαθέτουν τα εργαλεία για την αποφυγή της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των εν λόγω κανόνων». Το σώμα των Επιτρόπων θα εγκρίνει την τελική πρόταση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2016, όπως προβλέπει ο Κανονισμός για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής, με βάση τις απόψεις που θα διαβιβάσουν ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), τα κράτη μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Η επανάσταση του 5G και η Ελλάδα

 

Στο μεταξύ η πλήρης ανάπτυξη δικτύων 5G σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2025 θα δημιουργήσει 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 900 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπολογίζει σε 500 δισ. ευρώ τις απαραίτητες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ συνεχώς θέτει ως προτεραιότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΕΕ τις τηλεπικοινωνίες και την ευρυζωνικότητα, καθώς θεωρείται ότι θα επιταχύνουν τον ισχνό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα με ταχύτητα κατεβάσματος τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία να μπορεί να αναβαθμιστεί σε Gbps. Επιπλέον, όλες οι αστικές περιοχές, καθώς και οι σημαντικές οδικές αρτηρίες και οι σιδηρόδρομοι θα πρέπει να έχουν συνεχή κάλυψη 5G. Ως ενδιάμεσος στόχος, η κάλυψη 5G θα πρέπει να είναι εμπορικά διαθέσιμη τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020.

 

Παρά τους στόχους αυτούς που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καταγράφει σημαντική υστέρηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ταχύτητες συχνά μετρώνται σε χαμηλά διψήφια νούμερα Mbps, οι δημόσιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, τα σχολεία λειτουργούν με ελάχιστους υπολογιστές και αυτούς περασμένης τεχνολογίας, ενώ η άγνοια για τις νέες τεχνολογίες δίνει έδαφος στην καλλιέργεια τεχνοφοβίας από επιτήδειους.

 

Το 2016 υπάρχουν ακόμα περιοχές εντός λεκανοπεδίου (και όχι σε βουνά και απομονωμένες περιοχές) που δεν πιάνει το σήμα των κινητών, καθώς δεν εκδίδονται άδειες για την τοποθέτηση των κεραιών που χρειάζονται για να αναμεταδώσουν το σήμα.

 

Για να καλυφθεί το χάσμα αυτό απαιτείται επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και η ύπαρξη ευνοϊκού προς τις επενδύσεις νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σχεδιάζουν επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ έως το 2018, ωστόσο με τις συνεχείς αναβολές στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης των δικτύων κινητής παραμένει άγνωστο το πότε θα δρομολογηθούν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 22 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.