ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Νοέμβριο η έκθεση ΔΝΤ για το χρέος-Τι συζήτησαν Τσακαλώτος-Βελκουλέσκου

13:50 - 23 Σεπ 2016 | Οικονομία
Το Νοέμβριο η έκθεση ΔΝΤ για το χρέος-Τι συζήτησαν Τσακαλώτος-Βελκουλέσκου
Τη δεύτερη συνάντησή του, σε διάστημα μίας εβδομάδας, με την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το κλιμάκιο του Ταμείου ωστόσο, παρατείνει την παραμονή του στη χώρα, ούτως ώστε να συλλέξει επικαιροποιημένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης που καταρτίζει βάσει του Άρθρου 4 του καταστατικού του.

Η συγκεκριμένη έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο και με αυτήν θα συναρτάται η Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) για το ελληνικό χρέος, που θα κοινοποιηθεί από το ΔΝΤ έως το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το ελληνικό χρέος να κριθεί μη βιώσιμο, καθώς το σχέδιο του Eurogroup για το μοντέλο – αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμη αρχίσει να υλοποιείται. 

Αυτό φαίνεται ότι θα είναι το συμπέρασμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο εκπονεί μελέτη βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, ποσοτικοποιώντας την πρόταση της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει προφανώς την κατάσταση για την Ελλάδα καθώς η έκθεση βιωσιμότητας μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθεί και από την ΕΚΤ ως εργαλείο για να επιτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα πρέπει να περάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της από την ΕΚΤ πριν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. 

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τους δανειστές της χώρας, καθιστώντας δύσκολη μία τέτοια ανάλυση.

Συν τοις άλλοις η έκθεση βιωσιμότητας θα επιτρέψει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος.

Πιθανή αρνητική έκθεση βιωσιμότητας, θα μηδενίσει και την πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια έστω και συμβολικά. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 23 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.