ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάρη σε νομοθετική βελτίωση για το νερό ψήφισαν οι Οικολόγοι

17:07 - 27 Σεπ 2016 | Οικονομία
Χάρη σε νομοθετική βελτίωση για το νερό ψήφισαν οι Οικολόγοι
Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεταιαπό την Ολομέλεια της Βουλής.

Με την αλλαγή αυτή αίρονται οριστικά και οι επιφυλάξεις των βουλευτών που προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι έτσι μεταπείστηκαν, αν και αρχικά είχαν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν.

 

Η αλλαγή έγινε στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο και προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», δηλαδή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

 

Ακόμη στην αιτιολογική έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι «η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου» από αυτές.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ήταν λίγες οι φορές που άναψαν τα αίματα.

 

Λοβέρδος σε Σκουρλέτη: Θράσος να μιλάτε για τα κανάλια

 

Για κακουργηματικές ευθύνες έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφερόμενος στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, ο οποίος έδωσε αυστηρή απάντηση στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη που κατηγόρησε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης.

 

“Κύριε Σκουρλέτη έχετε το θάρρος μετά από όσα έχουν γίνει να κάνετε αναφορά στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;”, είπε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε “αυτό είναι θράσος”.

 

Όπως τόνισε που να καλύψει τις αθλιότητες που έχουν δει το φως με τη συμπεριφορά σας στα ΜΜΕ.

 

Κατρούγκαλος: Όλα είναι ψέματα

 

Δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ταυτίζονται με την διαπλοκή, είπε περνώντας στην αντεπίθεση ο υπουργός Εργασίας.

 

Κατηγόρησε ονομαστικά βουλευτές της αντιπολίτευσης για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αν και απέφυγε να αποδώσει άλλη σκοπιμότητα πέραν της πολιτικής. Όλα είναι ψέματα, είπε χαρακτηριστικά.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσε έτσι θύελλα αιτημάτων από βουλευτές, προκειμένου να τοποθετηθούν επί προσωπικού.

 

Σταϊκούρας: Διαπραγματευτικές ήττες

 

Ή η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαπραγμάτευση, ή λέει ψέματα, τα οποία ως γνωστόν έχουν κοντά ποδάρια, επισήμανε εκ μέρους της ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας. Κάνετε τα πάντα για να μείνετε για λίγο ακόμη στην εξουσία, προσέθεσε.

 

Τσιρώνης: Μας κάνουν κριτική αυτοί που πούλησαν αρχαία

 

Μας κάνουν κριτική πως θα πουλήσουμε την Ακρόπολη αυτοί που πούλησαν αρχαία στον Αστέρα, απάντησε στην κριτική ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής αφού είχε ανακοινώσει την αναδίπλωσή του. Σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης των οργανισμών ύδρευσης, είπε και παραδέχθηκε πως οι Οικολόγοι- Πράσινοι δε θεώρησαν τη δέσμευση αρκετή για αυτό και ζήτησαν νομοτεχνική βελτίωση.

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Ανθρωπάκια!

 

Πρέπει να έχετε τεράστιο θράσος για να έρχεστε στη Βουλή και να ρωτάτε τη ΝΔ αν πονάει, απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε μία αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού όταν αποδοκιμάστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

 

Η αλήθεια είναι ότι η μεταφορά στο υπερταμείο του δίνει τη δυνατότητα να εξετάσει επενδυτικές επιλογές, υποστήριξε ο βουλευτή της ΝΔ. Εγώ είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, δεν είμαι πολιτικός απατεώνας όπως εσείς, συνέχισε απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς και υποστήριξε πως είχε προβλέψει ότι ο κ. Τσιρώνης θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για να κρατήσει την καρέκλα του.

 

Είστε ανθρωπάκια, τόνισε, προκαλώντας την αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί.

 

Σπίρτζης: Λάσπη στον ανεμιστήρα

 

Να χαίρονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα στελέχη τους που μας λένε απατεώνες, δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, που ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού. Για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο υπουργός Υποδομών ότι στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής είχαν συμφωνήσει οι συνδικαλιστές τη ΝΔ στους μηχανικούς και πως στη διοίκησή της ήταν ο διευθυντής του Ευάγγελου Βενιζέλου και στέλεχος του γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα.

 

Ζήτησε, μάλιστα, να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Τι έκανε τόσο καιρό η ΤτΕ, ρώτησε ο υπουργός Υποδομών. Η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα δεν έχει πάρει έργο από το υπουργείο Υποδομών, υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης με την εξαίρεση του υτοκινητόδρομου Πάτρα- Πύργου, όπου η ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ έδωσε την μεγαλύτερη έκπτωση. Επισήμανε μάλιστα ότι συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα ήταν ο κ. Θεοδωρικάκος της GPO που σήμερα ανήκει στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Βρούτσης: Αντάρτικο του γλυκού νερού

 

«Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε για πρώτη φορά, μετά τους ψευτοαγανακτισμένους, το φαινόμενο του ψευτοαντάρτη», ήταν το σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, λίγο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, για το νερό. Ο βουλευτής χαρακτήρισε «αντάρτικο του γλυκού νερού» τη στάση του κ. Τσιρώνη.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για τα ασφαλιστικά, είπε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι διασυρμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

 

«Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο, κάτι που ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες, να έρχεστε σήμερα να το ξεψηφίζετε», υπογράμμισε. Η στιγμή έχει τη σημειολογία της, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν που μέσα στο Μαξίμου έδινε το χέρι του και τον λόγο της τιμής του, μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο, απέναντι στους εκπροσώπους μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, νέων αγροτών ότι θα φέρει μία διάταξη για να γίνει λίγο πιο ήπιο το «κατασκεύασμα Κατρούγκαλου» για να αγκαλιάσει τους νέους.

 

«Δεν πέρασαν τέσσερις μήνες και το ξεψηφίζετε σήμερα. Θα μπορούσε κάποιος να το πει και νόμο-γόμα!», επεσήμανε.

 

Επίθεση Δένδια στην κυβέρνηση για το Υπερταμείο

 

Ολομέτωπη επίθεση με αιχμή το Υπερταμείο, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις και «την ακατανόητη ενεργειακή πολιτική», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση.

 

Υποστηρίζοντας πως περνάει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν δει κανείς τις Συνθήκες, που υπέγραψαν ηττημένες χώρες, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε μία χώρα, που να της υποβλήθηκε τέτοια υποχρέωση για την μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας της σε Ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.

 

Ο κ. Δένδιας, αμφισβήτησε τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως κάνει κουμάντο ο εξωτερικός μέτοχος, αφού αυτός εκλέγει το ΔΣ το οποίο και ασκεί την διοίκηση. Καταλόγισε στον κ. Τσακαλώτο, ότι με «πονηρή διάταξη», το εποπτικό συμβούλιο «κλειδώνει τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και μόνον με την συμφωνία της ΕΕ μπορούν να επανέλθουν στο ελληνικό δημόσιο».

 

Υποστήριξε ακόμη, ότι ο κ. Τσακαλώτος έφερε μια «ακόμη πιο πονηρή διάταξη», με βάση την οποία πρωταρχικός στόχος του Ταμείου καθίσταται η ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας με άλλα μέσα. «Δίνει δηλαδή δύο επιλογές ή τα ξεπουλάμε τώρα αμέσως ή τα ιδιωτικοποιούμε» είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:48 - 27 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.