ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρούγκαλος: Μείωση του οργανικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό το οκτάμηνο 2016

17:40 - 29 Σεπ 2016 | Οικονομία
Κατρούγκαλος: Μείωση του οργανικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό το οκτάμηνο 2016
Μείωση του οργανικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό σύστημα κατά 264 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο του 2016, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

​ Όπως ανέφερε, η εικόνα των εσόδων από τα Ταμεία έχει ως εξής:

  • ΙΚΑ: αύξηση 5%. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 345 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 7,316 δισ. ευρώ έναντι 6,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
  • ΟΑΕΕ: μείωση 6%.
  • ΟΓΑ: αύξηση 30%. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 49 εκατ. ευρώ σε σχέση με το οκτάμηνο του 2015 και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 210 εκατ. ευρώ έναντι 161 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

«Τα ελλείμματα είναι υπαρκτά και πολύ μεγάλα αν υπολογίζουμε και τις λεγόμενες κρυφές οφειλές. Πλησιάζουν το 9% του ΑΕΠ», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «για αυτό ήταν αναγκαία η μεταρρύθμιση, για να αποκαταστήσει ισορροπία εσόδων και εξόδων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης επέκρινε τον υπουργό ότι αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του ΔΝΤ πως το έλλειμμα στο ασφαλιστικό είναι στο 9% και ότι «είναι ο πρώτος υπουργός που υιοθέτησε τις ομαδικές απολύσεις στην ελληνική ιστορία».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα «σημαντικά προβλήματα» που υπάρχουν για την δημιουργία του ΕΦΚΑ καθώς όπως είπε, «εγκεκριμένοι ισολογισμοί δεν υπάρχουν στα Ταμεία την τελευταία πενταετία. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στην ορθή εκκίνηση του ΕΦΚΑ. Το αντιμετωπίζουμε με απογραφές, που αποτελούν φωτογραφία της στιγμής».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.