ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚτΠ: Ισχυρή η ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα

21:46 - 12 Φεβ 2007 | Οικονομία
Με ταχείς ρυθμούς αυξάνει ο ρυθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της αναφοράς του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρυζωνικότητα το β’ εξάμηνο 2006, ενώ παράλληλα, οι εγχώριες λιανικές τιμές στις ευρυζωνικές συνδέσεις κινούνται πτωτικά.

Τα βασικά συμπεράσματα της αναφοράς του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ γιατην Εξέλιξη της Ευρυζωνικότητας συνοψίζονται στα εξής:

 - Ο βαθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 4,39%, ενώ η αύξηση που σημειώθηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο στις ευρυζωνικές συνδέσεις άγγιξε το 65%.

 - Η εγχώρια αγορά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη και πλέον σταθερή αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη των 25, με τάσεις μεσοπρόθεσμης σύγκλισης.

 - Η Ελλάδα μπορεί να συγκλίνει με την Ευρώπη των 25, εντός της ερχόμενης πενταετίας.

Ι. ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, ο βαθμός διείσδυσης της ευρυζωνικότητας (συνδέσεις ανά 100 κατοίκους) την 1η Ιανουαρίου 2007 ανήλθε στο 4,39% συγκρινόμενη με 2,66% της 1η Ιουλίου 2006, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 65%.

Παράλληλα, εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα, το μέσο πλήθος των μηνιαίων αιτήσεων για νέες ευρυζωνικές συνδέσεις (ADSL) κυμαίνεται στα επίπεδα των 37.650 (β’ εξάμηνο 2006), παρατηρείται δηλαδή αύξηση της ζήτησης που ξεπερνά το 40%, σε σχέση με τα δεδομένα του προηγούμενου εξαμήνου.

 Την 1η Ιανουαρίου 2007 ο συνολικός αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 487.893 συνδέσεις με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ από την ΕΕΤΤ και τον ΟΤΕ.

ΕΥΡΩΠΗ

- Ο μέσος όρος του βαθμού διείσδυσης της ευρυζωνικότητας (συνδέσεις ανά 100 κατοίκους) στις χώρες που απαρτίζουν την ΕΕ-15, άγγιξε το 16,7% (1η Ιουλίου 2006) έναντι 14,46%, τον Ιανουάριο 2006. Κατά συνέπεια και καθώς την 1η Ιουλίου 2005 ο μέσος όρος ανερχόταν στο 11,9%, συμπεραίνουμε ότι σε ετήσια βάση η διείσδυση αυξήθηκε κατά4,8 ποσοστιαίες μονάδες

 - Αντίστοιχα, κατά το ίδιο διάστημα στις χώρες που απαρτίζουν την ΕΕ-25, το ποσοστό διείσδυσης ανήλθε στο 14,9%, σημειώνοντας αύξηση 4,4 ποσοστιαίων μονάδων σε επίπεδο έτους

-  Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι με βάση την ποσοστιαία διείσδυση και την αυξητική δυναμική στην Ευρώπη των 25, σχηματίζονται 4 ομάδες χωρών. Ειδικότερα:

  • η Δανία και η Ολλανδία αποτελούν τους «πρωτοπόρους» και διατηρούν πρωτεύοντα ρόλο,

    χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι οι «ανερχόμενοι ηγέτες»,

    μεταξύ άλλων, η Ιταλία και η Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως «έντονα αναπτυξιακές»

    ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, αποτελούν παραδείγματα «ήπια αναπτυξιακών χωρών»

 - Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη των 25, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Σλοβακία διατηρούν τα πιο υψηλά μεγέθη σχετικής ευρυζωνικής ανάπτυξης.

ΙΙ. ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Η σημαντικά αυξημένη τάση στην απόκτηση ευρυζωνικών συνδέσεων που σημειώθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο στην Ελλάδα, συνδέεται άμεσα και με την πτωτική πορεία του μέσου συνολικού κόστους απόκτησης του εξοπλισμού ανά ταχύτητα πρόσβασης.

Ειδικότερα, σε όλες τις ταχύτητες (βασική, μέση και υψηλή πρόσβαση), ο ρυθμός πτώσης τιμών/ kbps ξεπερνά το 50% σε εξαμηνιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη και τον πρόσφατο διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων πρόσβασης.

Επίσης,χαρακτηριστική είναι η έντονη πτωτική πορεία των τιμών σε όλο το διάστημα μελέτης. Μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Το κόστος ανά kbps πρόσβασης μειώθηκε με μέσο ρυθμό περί του 53,8% στο β’ εξάμηνο του 2006 στη βασική ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης.
  • Το κόστος ανά kbps πρόσβασης μειώθηκε με μέσο ρυθμό περί του 53,2% στο β’ εξάμηνο του 2006 στη μέση ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης.
  • Το κόστος ανά kbps πρόσβασης μειώθηκε με μέσο ρυθμό περί του 51,3% στο β’ εξάμηνο του 2006 στην υψηλή ονομαστική ταχύτητα πρόσβ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.