ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SZ: Η Ελλάδα κυνηγά τους φοροφυγάδες της

11:32 - 03 Οκτ 2016 | Οικονομία
SZ: Η Ελλάδα κυνηγά τους φοροφυγάδες της
Με εκτενές άρθρο της η έγκριτη γερμανική εφημερίδα SZ κάνει λόγο για την προσπάθεια της Ελλάδας να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Με τίτλο «Η Ελλάδα κυνηγά τους φοροφυγάδες της» και υπότιτλο «Η κατάσταση άλλαξε: οι εφοριακοί υπάλληλοι κάνουν δουλειά. Βγαίνουν τη νύχτα. Ο εμπορικός κόσμος έχει πια το φόβο» γίνεται αναφορά στη λίστα Λαγκάρντ, που αποτέλεσε το σύμβολο της ανικανότητας πάταξης της φοροδιαφυγής των πλουσίων. Παράλληλα δεν παραλείπει η γερμανική εφημερίδα να ασχοληθεί με την πολιτική του νέου Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Γ.  Πιτσιλή, του οποίου το σύνθημα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι «φοβηθείτε». Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Πιτσιλής βγάζει στο δρόμο κάθε μέρα 350 ανθρώπους στο κυνήγι της φοροδιαφυγής και ότι στόχος του είναι να κάνει 30.000 ελέγχους μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.
 

Επίσης περιγράφεται η κατάσταση στην αρχή της κρίσης: από τα 6 εκατ. περίπου πολίτες οι μισοί δήλωναν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και απέδιδαν μόνο το 1% των φόρων του κράτους.

«Η μεσαία τάξη και οι πλούσιοι απέδιδαν το 70% των συνολικών φόρων του κράτους. Η φοροδιαφυγή διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα εξαιτίας και της ιδιαιτερότητας της χώρας που έχει μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων. Το μαύρο χρήμα το 2015 υπολογίζεται  σε 40 δισ. ευρώ. Εντωμεταξύ οι αποδοχές των ανθρώπων μειώνονται, οι συντάξεις μειώθηκαν 11 φορές, η ανεργία στο 24%, ο ελάχιστος μισθός στα 400 ευρώ. Η Ελλάδα στο σημείο μηδέν» τονίζει και προσθέτει ότι η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε το ελάχιστο πρόστιμο των 500 ευρώ για τη φοροδιαφυγή στα μαγαζιά γιατί οι ιδιοκτήτες δεν το έπαιρναν στα σοβαρά.

 

Παράλληλα χαρακτηρίζει σοβαρό μέτρο τη δυνατότητα που απέκτησε το κράτος να κλείνει την όποια επιχείρηση παρανομεί για 48 ώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.