ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» το ΔΝΤ

08:00 - 06 Οκτ 2016 | Οικονομία
«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» το ΔΝΤ
Αίσθηση προκάλεσαν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτές καταγράφονται στη νέα έκθεσή του, Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δηλαδή μια ημέρα αφού το Ταμείο εξέδωσε έκθεση με ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση του ΔΝΤ, ειδικότερα, για τις δημοσιονομικές προοπτικές παγκοσμίως, εκτιμάται ότι η Ελλάδα φέτος θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης για 0,6% του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, το Ταμείο επισημαίνει ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ανέφικτοι, όπως περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στο μνημόνιο, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ακόμα κι αν εφαρμοσθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα.

 

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ «βλέπει» για την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 0,1% του ΑΕΠ φέτος (από 0,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο προϋπολογισμός και 0,5% μνημονικού στόχου), 0,7% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι 1,8% στόχου στον προϋπολογισμό και 1,75% μνημονικού στόχου) και 1,6% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (σ.σ. έναντι 3,5% που αναφέρει το μνημόνιο). Μάλιστα από το 2021 και μετά εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 1,5%.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η διαφορά μόνο για φέτος φτάνει στα 2,6 δισ. ευρώ, για το 2017 στα 1,92 δισ. ευρώ και για τα επόμενα έτη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το 2017 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ το μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2018 και έπειτα το θα πρέπει να βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ.

 

Οι εκτιμήσεις του Ταμείου αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι το πρόγραμμα δεν «βγαίνει» και ότι κατ' επέκταση ή θα χρειαστούν νέα μέτρα ή θα πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

 

«Μαύρες» εκτιμήσεις και για το χρέος

 

Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής αποτέλεσε και μια καλή αφορμή για να επανέλθει στη συζήτηση και το ζήτημα του χρέους. Το ΔΝΤ έδωσε νέες εκτιμήσεις για την πορεία του, «πιέζοντας» κατ' αυτόν τον τρόπο προς την κατεύθυνση μιας σημαντικής ελάφρυνσης του.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ταμείο θεωρεί ότι φέτος θα ανέλθει στο 183,4% του ΑΕΠ (182,9% κατά την Κομισιόν), το 2017 θα αυξηθεί στο 184,7% και θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2018 (172,4% κατά την Κομισιόν). Από το 2019, θα ξεκινήσει αποκλιμάκωση του χρέους κατά το ΔΝΤ για να υποχωρήσει το 2021 στο 169,2%.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος του ΔΝΤ Victor Gaspar, παρουσιάζοντας την έκθεση, επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν η Ευρωπαίοι σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

 

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών στην πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι. Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για μία αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

 

Ανάπτυξη 2,8% «βλέπει» το ΔΝΤ για το 2017

 

Και όλα αυτά, μια ημέρα αφού το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2017, από αυτόν που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν!

 

Η έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη προβλέπει για την Ελλάδα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,8%, τη στιγμή που το ελληνικό οικονομικό επιτελείο και η Κομισιόν προβλέπουν ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%.

 

Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Ταμείου και όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αντί για ύφεση 0,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (αλλά και το μνημόνιο), το ΔΝΤ «βλέπει» θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, της τάξεως του 0,1% για το 2016, εκτιμώντας προφανώς ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί στο γ’ και δ’ τρίμηνο του έτους.

 

Πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ στο φετινό ΑΕΠ, η οποία επηρεάζει και την πορεία της οικονομίας κατά την επόμενη χρονιά, καθώς επίσης την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα μακροοικονομικά μεγέθη.

 

Η... αισιοδοξία του Ταμείου ξεπερνά και τις εκτιμήσεις ξένων οίκων που αμφισβητούν τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Μάλιστα, το ΔΝΤ φαίνεται πως διαφωνεί και με την εκτίμηση των Γερμανών οικονομολόγων οι οποίοι μόλις προ ημερών κατέβασαν τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στο +1,8%.

 

Σύμφωνα με το Ταμείο, η αύξηση του ΑΕΠ θα επιφέρει αποκλιμάκωση της ανεργίας, με το ποσοστό από το 25% το 2015 να υποχωρεί στο 23,3% φέτος και στο 21,5% το 2017.

 

Το ΔΝΤ βλέπει για το 2017 επιστροφή στον πληθωρισμό, έστω και με μικρά ποσοστά, ύστερα από τέσσερα χρόνια αποπληθωρισμού. Προβλέπει πως φέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%, ενώ μιλά για πληθωρισμό 1,8% το 2021.

 

Βέβαια, οι θετικές αυτές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στηρίζονται σε μια προϋπόθεση: να τηρηθούν πιστά οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.