ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατατέθηκε τροπολογία για τις αλλαγές στο τέλος ΑΠΕ

13:56 - 06 Οκτ 2016 | Οικονομία
Κατατέθηκε τροπολογία για τις αλλαγές στο τέλος ΑΠΕ
Λίγο πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ολοκληρώνεται άλλο ένα προαπαιτούμενο με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Πρόκειται για τις αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ.

 

Με την τροπολογία αυξάνεται το ύψος της εισφοράς των προμηθευτών για την ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ανάγκες για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού οι καταναλωτές.

 

Ειδικότερα, με την τροπολογία, τροποποιούνται-συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 143 του ν.4001/2011, όπως ισχύουν, σχετικά με τον Ειδικό Λογαριασμό Ενέργειας και ειδικότερα:

 

1. Αναπροσαρμόζεται, για το έτος 2017, η χρέωση που επιβάλλεται στους εκπροσώπους φορτίου για την ενέργεια και διαμορφώνεται στο εκατό τοις εκατό (100%) της χρέωσης που προκύπτει με την εφαρμογή της μεθοδολογίας (αντί 75% που ισχύει).

 

2. Ορίζεται ότι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.) Ιουνίου 2016 θα εκδοθεί μέχρι τις 20-10-2016, με σκοπό την εξάλειψη του λογιστικού χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου μέχρι το τέλος του έτους 2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. (Κατά τα προβλεπόμενα, η εν λόγω απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί έως 30-9-2016).

 

3. α. Αποσαφηνίζεται ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι μοναδιαίες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, αποσκοπούν στην εξάλειψη του λογιστικού χρέους προηγούμενων ετών και λογιστικού ελλείμματος τρέχοντος έτους του ανωτέρω Ειδικού Λογαριασμού, μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές.

β. Προσδιορίζεται, ειδικά για το έτος 2017, ο χρόνος έκδοσης (ανά τρίμηνο αντί ανά εξάμηνο που προβλέπεται) των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ.

γ. Λαμβάνεται μέριμνα για την εξάλειψη, μέχρι το τέλος του έτους 2017, του λογιστικού χρέους του προαναφερόμενου Ειδικού Λογαριασμού, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

 

Όπως αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τις αλλαγές επέρχεται για το έτος 2017, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, αύξηση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.