ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντονη αντίδραση συνδικαλιστών στα μέτρα Γκαργκάνα

09:02 - 14 Φεβ 2007 | Οικονομία
Την έντονη διαφωνία της στις «συνεχιζόμενες με προκλητικό τρόπο συνταγές λιτότητας» του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Νίκου Γκαργκάνα εκφράζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. Από την πλευρά της ο ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αντιφάσεις με προφανείς σκοπιμότητες στις δηλώσεις του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «σε μια περίοδο που συντελείται η πιο βίαια και δραματική ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων και τραπεζών καταγράφει ιστορικά ρεκόρ, είναι πρόκληση να προτείνεται ακόμα πιο άγρια λιτότητα.

Αγνοεί παντελώς η Έκθεση ότι στη χώρα μας υπάρχουν ήδη πάνω από 2.000.000 φτωχοί, το ασφαλιστικό υπονομεύεται απ' τη στέρηση των θεσμοθετημένων πόρων, ότι τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ήδη υπερχρεωμένα στις τράπεζες τις οποίες εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος και για τις οποίες δεν κάνει καμιά αναφορά».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, από μια πρώτη «ανάγνωση» των στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

1. το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται συνεχώς και ως εκ τούτου, το μερίδιο της εργασίας στο παραγόμενο προϊόν και στον επιχειρηματικό τομέα της χώραςμειώθηκε από 58% (1981) στο 44% (2006).

Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί θεαματικά τα περιθώρια κέρδους και η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Έτσι, αντί αυτή την αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας να μετατρέπεται σε βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μετατρέπεται σε αύξηση των κερδών!

2. το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών στο 12,1% του ΑΕΠ!

Οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να ενισχυθούν και να βελτιωθούν, όχι μόνο για λόγους επιβίωσης, αλλά και για την ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΓΣΕΕ θα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις της τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τις επιχειρήσεις και τα κέρδη.

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Γκαργκάνα στις 5 Φεβρουαρίου, ο Διοικητής της ΤτΕ παρείχε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι  «η σταθερότητα στην αγορά εργασίας θα συνεχιστεί και οι μισθοί των εργαζομένων θα εξελίσσονται κανονικά.. Ειδικότερα αναφερόμενος στις Τράπεζες επεσήμανε, ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, που ενδεχόμενα θα πραγματοποιηθούν, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων».<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

Ακόμα, στη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ είχε αναφερθεί στην ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας των Τραπεζών, αλλά και γενικότερα των ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και τη διατήρηση  των θέσεων εργασίας.<o:p></o:p>

 <o:p></o:p>

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «λίγες μέρες αργότερα στην Ετήσια Έκθεσή του αναφέρεται στην ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στη συγκράτηση των μισθών», χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και του υψηλού πληθωρισμού.<o:p></o:p>

 <o:p></o:p>

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.