ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Σε δύο δόσεις η... υποδόση- Γιατί «κόλλησε» η εκταμίευση

08:04 - 11 Οκτ 2016 | Οικονομία
Eurogroup: Σε δύο δόσεις η... υποδόση- Γιατί «κόλλησε» η εκταμίευση
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί, το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα αποφάσισε να μην εκταμιεύσει το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να "σπάσει" την υποδόση στα δύο. Άναψε το πράσινο φως μόνο για 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στη χώρα μας, πιθανότατα, στις 24 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πολιτική συμφωνία για το 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα, ενώ τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που προορίζονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα γίνει νέα συνεδρίαση στις 24 Οκτωβρίου.

 

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνει την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτουμένων από την Ελλάδα. Με βάση αυτή την πρόοδο δίνει εντολή για αποδέσμευση των 1,1 δισ. ευρώ, αλλά παράλληλα σημειώνει πως για το υπόλοιπο της δόσης θα πρέπει να γίνει νέα εισήγηση των θεσμών στο τέλος Οκτωβρίου.

 

Ο λόγος του μπλοκαρίσματος είναι γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ακόμη πληρώσει τα χρέη προς ιδιώτες, για τα οποία είχε δεσμευθεί. Αναγνωρίζεται πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προχώρησε ικανοποιητικά η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο, τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο κρίθηκε ότι δεν είναι επαρκή για να αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης.

 

Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, πως θα υπάρξει σχετική συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 24 Οκτωβρίου. Θα επανεξεταστούν τα νεότερα σχετικά στοιχεία και εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα αποδσμευθεί και το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων.

 

Παράλληλα, το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να επισπεύει τις διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση και ζητεί την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στα μέσα Οκτωβρίου στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

 

Η εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ESM, ο οποίος, όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση σε περίπου 2 εβδομάδες. Αν μέχρι τότε έχει αποφασιστεί η εκταμίευση και των υπόλοιπων 1,8 δισ. ευρώ, τότε πιθανότατα να υπάρξει συνολική απόφαση για να αποδεσμευθεί το συνολικό ποσό των 2,8 δισ. ευρώ.

 

Τσακαλώτος: Η δόση έσπασε για τεχνικούς λόγους

 

Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης.

 

Ο υπουργός Οικονομικών αιτιολόγησε την ικανοποίησή του, λέγοντας πως υπήρξε ομόφωνη απόφαση των ομολόγων του σχετικά με την επιτυχία της Ελλάδας να ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

 

"Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ", είπε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως "συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά επειδή εκκρεμούν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε να περιμένουμε μέχρι να τα έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ".

 

"Και την καλύτερη θέληση του κόσμου να είχαμε δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τα στοιχεία", σημείωσε.

 

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η εκταμίευση θα γίνει όταν τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα, πιθανότατα στο EwG της 24ης Οκτωβρίου.

 

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το πότε θα γίνει η εκταμίευση είναι δευτερεύον θέμα, καθώς «δεν χρειαζόμαστε χρήματα, δεν υπάρχει κάποια μεγάλη πληρωμή».

 

Η επίσημη ανακοίνωση


«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του κλάδου της ενέργειας, για την ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών, για την πλήρη σύσταση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για την πρόοδο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. - Hellenic Corporation of Assets and Participations - HCAP).

 

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του CEO, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το Ταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία του διορισμού είναι συμβατή με τις προϋποθέσεις του νόμου του HCAP ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. είναι ανεξάρτητα, με επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία και τα πρότυπα εταιρική διακυβέρνησης είναι συμβατά με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.


Η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει τον δρόμο, ώστε το Δ.Σ. του ESM να εγκρίνει την εναπομείνασα εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.


Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει πως ο απαιτούμενος χρόνος για τα τελικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα είναι αργότερα μέσα στον Οκτώβριο. Η θετική αξιολόγηση από πλευράς των Θεσμών για τη διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο για το Δ.Σ. του ESM, προκειμένου να εγκρίνει την περαιτέρω αποδέσμευση των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στο επόμενο στάδιο του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς πάνω στα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνο, και καλωσορίζει την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτωβρίου του 2016».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.