ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σβήνουν οι προσδοκίες για ρύθμιση χρέους-Ελπίδα ο Ντράγκι

14:18 - 11 Οκτ 2016 | Οικονομία
Σβήνουν οι προσδοκίες για ρύθμιση χρέους-Ελπίδα ο Ντράγκι
Η δυσάρεστη τροπή του Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε η έγκριση της εκταμίευσης μόνο του ποσού που θα κατατεθεί απευθείας στις επαχθείς δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά, όχι του τόσο αναγκαίου κονδυλίου που θα διοχετευόταν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στην γονατισμένη αγορά, δείχνει τα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει αυτήν την εποχή η Αθήνα.

Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στις μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης, οι οποίες στοιχίζονται πίσω από την άρνηση του Βερολίνου να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα για μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, υποχρεώνει το Μαξίμου σε πολιτική αναδίπλωση.

 

Αναζητώντας ένα success story

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στήριζε πολλές προσδοκίες σε μια επιεική αντιμετώπιση από τη Γερμανία, άκουσε τη Δευτέρα τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανοίγει το θέμα του χρέους κάθε μήνα, αναφερόμενος στο ΔΝΤ και να συμπληρώνει πως βασίζεται στην δέσμευση των αξιωματούχων του Ταμείου ότι θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους.

 

Οι κυβερνητικές προσδοκίες, στρέφονται τώρα στην ΕΚΤ, περιμένοντας από τον Μάριο Ντράγκι ένα παρήγορο σήμα ότι θα εντάξει επιτέλους και τα ελληνικά ομόλογα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που θα τόνωνε την εμπιστοσύνη στις ασταθείς προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Προσώρας, η κυβέρνηση, περιορίζεται σε ρόλο θεατή στη «μάχη των ελεφάντων», όπως περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Είναι όμως φανερό σε ποια πλευρά εκτελωνίζονται οι πιέσεις, δεδομένου ότι παρά την ασυμφωνία Λαγκάρντ- Σόιμπλε για τη ρύθμιση του χρέους, όλες οι πλευρές που βρέχονται από τον Ατλαντικό, υποδεικνύουν στην Αθήνα την επιτακτική προσαρμογή σε «μεταρρυθμίσεις» που δεν θα είναι πολιτικά ιδιαιτέρως δημοφιλείς.

 

Έξω αρνήσεις μέσα ένταση

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή την ίδια ώρα, επικρατούν συνθήκες ακραίας πόλωσης.

 

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, περιχαρακώνουν το χώρο τους, ανεβάζοντας υπέρμετρα τους τόνους της αντιπαράθεσης, γεγονός που όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας το κόμμα του σε μια μαραθώνια διάταξη μάχης, ζητεί επιμόνως εκλογές, σε μια προσπάθεια να υπερβεί και τα εσωτερικά προβλήματα αλλά και την εσωστρέφεια στην οποία τον καθηλώνει ο ακήρυχτος πόλεμος των τιμαριούχων της παράταξης.

 

Στους αντίποδες ο Αλέξης Τσίπρας, που οδεύει την προσεχή Πέμπτη σε Συνέδριο- το πρώτο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία- ετοιμάζει την προσγείωση του κόμματος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, συνεχίζοντας, όπως έκανε και χθες από τη Βουλή, να ανοίγει πολιτική ομπρέλα στους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που του πρόσφεραν την δυνατότητα να βρίσκεται σήμερα στο Μαξίμου.

 

Εκλογές όπως όλοι στα κομματικά επιτελεία συμφωνούν, δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

 

Όμως, την ίδια ώρα, κανείς δεν αποκλείει αυτήν την πιθανότητα, εάν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστεί ρήγμα, ή η κυβέρνηση εξαιτίας μαζικών αντιδράσεων, βρεθεί σε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.