ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα υπουργεία βάζουν εμπόδια στο νομοσχέδιο για απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

12:19 - 13 Οκτ 2016 | Οικονομία
Τα υπουργεία βάζουν εμπόδια στο νομοσχέδιο για απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων
Διαφωνίες των υπουργείων έχουν δημιουργήσει εμπλοκή στη θεσμοθέτηση της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή, παρότι η διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί από τις 29 Αυγούστου, η ψήφισή του καθυστερί λόγω των επιφυλάξεων των δανειστών, αλλά και των διαφωνιών που εκφράζονται από υπουργεία και ιδίως το υπουργείο Τουρισμού.

 

Το εν λόγω υπουργείο διατυπώνει δύο ενστάσεις. Πρώτον, επί του άρθρου 44 του νομοσχεδίου που προβλέπει κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, το οποίο χορηγείται στα τουριστικά καταλύματα, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΣΔΕ). Η λογική για την κατάργηση του σήματος στηρίζεται στο ότι αυτό θα αντικατασταθεί από την υπορεωτική γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας του καταλύματος, γνωστοποίηση η οποία θα γίνεται μέσω του παραπάνω ηλεκτρονικού συστήματος.

 

Δεύτερον, η Παγκόσμια Τράπεζα (με τη συνεργασία της οποίας καταρτίζεται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο) είχε προτείνει να είναι προαιρετική η κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων με βάση τα αστέρια, αλλά το υπουργείο Τουρισμού τάσσεται υπέρ αυτής της κατηγοριοποίησης, λόγω του ότι αυτό ισχύει και στις ανταγωνιστικές της ελληνικής τουριστικές αγορές.

 

Ωστόσο, τα εμπόδια που τέθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία δεν είναι μόνο τα παραπάνω, με κάποια να νομίζουν ότι θα χάσουν το αντικείμενό τους.

 

Μάλιστα, για να αποφευχθούν φαινόμενα παράκαμψης της νέας διαδικασίας, προβλέπεται ότι για κάθε σχετική πράξη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωμοδότηση του υπουργού Οικονομίας και η συνυπογραφή των όποιων ρυθμίσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.