ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση "καθαρά χέρια" στη Σοφοκλέους

14:33 - 14 Φεβ 2007 | Οικονομία
Το μαχαίρι στο "κόκκαλο" θα φτάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την διαφάνεια των συναλλγών στην Σοφοκλέους. Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιος, ο οποίος, σημειωτέον, δεν μιλάει συχνά για τα τεκταινόμενα στο Χ.Α., παρά μόνο όταν έχει να πει κάτι.

"Φωτογραφίζοντας" εισηγμένες στην Σοφοκλέους εταιρείες, χρημτιστηριακές εταιρείες και αποκαλύπτοντας μεθόδους συναλλαγών που παρατηρούνται στο Χ.Α. και χρήζουν ερεύνης, ο κ. Πιλάβιος, είναι αποφασισμένος να αλλάξει σελίδα στην αγορά και στον τρόπο λειτουργίας της.
 
Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς, θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του νόμου.

Ο κ. Πιλάβιος καταπιάστηκε με τα businessplans των εισηγμένων, τις off shore εταιρείες, το "ξεψάχνισμα" περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν υποψίες "μαύρου χρήματος", την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και τα hedge funds.

Δεν θεωρεί σκόπιμη λοιπόν, η Επ. Κεφαλαιαγοράς την δημοσίευση πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων και μάλιστα με τον υπολογισμό οικονομικών στοιχείων. Κατά τον κ. Πιλάβιο θεωρείται παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "είναι επικίνδυνο για μία εταιρεία να αναφέρει νούμερα που θα πιάσει μετά από τρία ή πέντε χρόνια". Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε περίπτωση εισηγμένης η οποία σε businessplan που κατέθεσε στο Χ.Α. προς ενημέρωση των επενδυτών ανέφερε ότι θα βγάλει καθαρά κέρδη 18 εκατ. ευρώ το... 2011!

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς δεν είναι αντίθετη στην δημοσίευση των επιχειρηματικών σχεδίων , αλλά στο να αναφέρονται και οικονομικά στοιχεία, για τα οποία, όπως αναρωτήθηκε ο κ. Πιλάβιος, " ποιος ξέρει τι θα γίνει μετά από τόσα χρόνια; Ο κόσμος αλλάζει. Είναι δυνατόν οι εταιρείες να δηλώνουν ότι θα διπλασιάσουν την κερδοφορία τους σε μία τριετία; Τι είναι εδώ, στην Ελλάδα, ο χρηματιστηριακός παράδεισος";

Για να καταλήξει πως αν διαπιστωθούν παρατυπίες ή αποκλίσεις σ’ αυτά που δημοσιεύονται τώρα σε σχέση με αυτά που θα ανακοινωθούν... "όποτε", θα κατηγορείται το σύνολο του διοικητικού συμβουλίου της ειασηγμένης για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και χειραγώγη των μετοχών.

Στο ερώτημα δημοσιογράφων ότι αναλυτές ΑΧΕ ή εγχώριων και ξένων οίκων προβαίνουν σε εκτιμήσεις για τα οικονομικά στοιχεία μιάς εταιρείας, έπειτα από χρόνια, ο κ. Πιλάβιος το αντιπαρήλθε λέγοντας ότι, "αυτή η πρακτική δεν είναι συνήθης για τους επαγγελματίες αναλυτές".

Off - shore

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιλάβιος για τις συναλλαγές των off-shore (υπεράκτιων εταιρειών) στην Σοφοκλέους. Αναφερόμενος στους χρηματιστές και τους υπεύθυνους των ΑΧΕ είπε πως, "θα πρέπει να ξέρουν ότι απαγορεύεται να εεκτελούν εντολές αν δεν γνωρίζουν τον τελικό δικαιούχο της off-shore εταιρείας, δηλαδή σε ποιόν ανήκει αυτή". Επί λέξει, ξεκαθάρισε πως, "όποια χρηματιστηριακή εταιρεία δεν ξέρει τον δικαιούχο της υπεράκτιας εταιρείας θα έχει κυρώσεις. Όποιοι νομίζουν ότι μέσω off-shore εταιρειών μπορούν να χειραγωγήσουν το Χ.Α. είναι γελασμένοι. Ακόμα και oι off-shore δίνουν εντολές από το εξωτερικό, θα ζητάμε πληροφορίες από τις ξένες εποπτικές αρχές", τόνισε ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Για να καταλήξει, "όταν ανοίγει ο λογαριασμός ενός πελάτη, η ΑΧΕ είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τον τελικό δικαιούχο. ’λλο πράγμα ο τελικός δικαιούχος, άλλο πράγμα το να αναφέρεται ο... πληρεξούσιος δικαιούχος"!

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε την στενή συνεργασία με την τράπεζα της Ελλάδος για την πάταξη των κυκλωμάτων που προσπαθούν να "ξεπλύνουν" αφορολόγητο και μη νόμιμο χρήμα δια μέσου της Σοφοκλέους. "Στο βαθμό που μπορούμε», είπε ο κ. Πιλάβιος, «θα ελέγχουμε τις περιπτώσεις αυτές. Είναι θέμα αξιοπιστίας. Δεν είναι θέμα πόθεν έσχες. Υπάρχει τρόπος ελέγχου της προέλευσης των κεφαλαίων. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος πληρώνει για κάποιον άλλο".

Ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε και στις ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών, που υπογράφουν τους ισολογισμούς. Τόνισε ότι ευθύνη τους είναι να υπογράφουν τις ενοποιημένες καταστάσεις και όχι να παραπέμπουν σε άλλους ορκωτούς για τις θυγατρικές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις αλλοιώσεις στοιχείων.

Μεγάλο θέμα, επίσης, έχει ανακύψει με τις ανοιχτές εντολές πώλησης. Στο σημείο αυτό, ζήτησε από τις χρημα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.