ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης:ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία για θετικό momentum στην ελληνική οικονομία

17:55 - 13 Οκτ 2016 | Οικονομία
Χαρίτσης:ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία για θετικό momentum στην ελληνική οικονομία
Την πίστη του πως με το ΕΣΠΑ και κάποια νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα δημιουργηθεί σύντομα θετικό momentum για την ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης.

"Πολύ σύντομα θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 9 δισ. ευρώ", σημείωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μέσω του ΕΣΠΑ το θετικό momentum που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία.

 

"Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 κράτησε την οικονομία το 2015 και το τέταρτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 5 δισ. ευρώ, αφού είχαν εξυγιανθεί τα προγράμματα και είχαμε διαπραγματευθεί την αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων" σημείωσε και πρόσθεσε ότι, πέρα από το ΕΣΠΑ, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να κινητοποιήσει κι άλλους χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ "είναι βεβαίως σημαντικοί αλλά πεπερασμένοι και δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού".

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ενεργοποιούνται πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκ των οποίων τα τρία θα μπουν στην αφετηρία μέχρι τέλους του 2016 και τα υπόλοιπα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα ταμεία Συμμετοχών (Fund of Funds) κι Επιχειρηματικότητας, καθώς και το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ". Ακολούθως, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν τα νέα ταμεία Υποδομών και Μικροπιστώσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.