ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μακρύ «χέρι» του κράτους καλύπτει τις συντάξεις

15:22 - 14 Οκτ 2016 | Οικονομία
Το μακρύ «χέρι» του κράτους καλύπτει τις συντάξεις
Το χρονικό του προαναγγελθέντος σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις έως το τέλος του έτους επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή με την κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση 370 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την καταβολή των συντάξεων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες», θα διατεθούν:

 

- 350 εκατ. στον ΟΑΕΕ σε τρεις δόσεις

- 10 εκατ. στο ΤΣΑΥ

- 10 εκατ. στο Ταμείο Νομικών.

 

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση πως υφαρπάζει τα χρήματα των επόμενων γενεών σπάζοντας τον κουμπαρα του ΑΚΑΓΕ, ωστόσο, από το υπουργείο Εργασίας επιμένουν πως πρόκειται για μία διαδικασία που προβλέπεται για τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενώ σημειώνουν πως από το Μνημόνιο έχει καταργηθεί η ενίσχυση των επικουρικών Ταμείων απ' το ειδικό Ταμείο του ΑΚΑΓΕ ύψους 400 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος κουμπαράς παραμένει κλειδωμένος.

 

Παράλληλα, χρεώνουν... υποκρισία στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως η συγκεκριμένη πρακτική είχε εφαρμοστεί και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Νοεμβρίου για όλα τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΕΤΕΑ).

 

Το Δημόσιο και το ΙΚΑ θα καταβάλλουν νωρίτερα τις συντάξεις, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

 

Aναλυτικά:

Το Δημόσιο και το ΙΚΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016.

Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016.

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:45 - 14 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.